fbpx

10 Trasaturi comune ale fondurilor europene

Alocarea fondurilor europenene catre beneficiarii finali se face prin intermediul a 8 Programe,  impartite in Axe Prioritare si Masuri. Sunt, oare, acestea atat de diferite pe cat ne-am astepta la prima vedere? Iata 10 trasaturi comune:

 

1. Sunt, în continuare, fonduri nerambursabile.

 

Societatile romanesti, indiferent de marimea lor, au la dispozitie multiple linii de finantare pentru proiectele de dezvoltare proprii. In timp ce anumite fonduri sunt alocate pentru investitii in active fixe, iar altele sunt destinate instruirii personalului sau finantarii unor proiecte de cercetare dezvolare, prima trasatura comuna este faptul ca sunt fonduri nerambursabile.

 

Asta inseamna ca societatea va trebui sa dispuna doar de o parte a banilor necesari investitiei, pentru ca cealalta parte va fi primita gratuit dupa semnarea Contractului de finantare. Sunt insa suficiente linii de finantare in care contributia solicitantului este zero, astfel ca fondurile nerambursabile vor acoperi 100% din valoarea eligibila a proiectului.

2. Există un set de reguli clare – Ghidul Solicitantului.

 

Ghidul Solicitantului cuprinde, practic, tot setul de reguli pe care va trebui sa le respecti pentru a depune proiectul si pentru a primi finantarea nerambursabila.

Toate aceste Ghiduri ale solicitantului, indiferent de Masura pentru care sunt redactate, au o structura comuna:

  • cine poate depune proiect,
  • care sunt conditiile minime necesare pentru acordarea ajutorului nerambursabil,
  • ce activitate trebuie sa desfasori pentru a primi finantare,
  • care sunt tipurile de cheltuieli permise si, totodata, interzise,
  • care este valoarea fondurilor totale disponibile si valoarea maxima a ajutorului ce se va acorda fiecarui solicitant,
  • ce documente sunt necesare, in completarea Cererii de finantare si a Planului de afaceri
  • in ce conditii are loc depunerea proiectului, verificarea acestuia si aprobarea sau respingerea Cererii de finantare,
  • in ce conditii se semneaza Contractul de finantare si modelul-cadru,
  • regulile pentru realizarea achizitiilor in cadrul proiectului
  • cum are loc plata ajutorului nerambursabil de catre Finantator pentru Beneficiar.

 

3. Solicitarea este înaintată sub forma unei Cereri de Finanţare.

 

Cererea de finantare este primul document solicitat de catre Finantator, dar ultimul document care se completeaza in practica. De ce? Pentru ca Cererea de Finantare nu este altceva decat rezumatul proiectului si nu poti realiza un rezumat inainte de a avea proiectul gata.

 

La fel ca si in cazul Ghidului Solicitantului, exista o Cerere de Finantare pentru fiecare linie de finantare disponibila. Trebuie sa acorzi mare atentie felului in care completezi Cererea de Finantare, pentru ca nu sunt acceptate modificari sau completari ale modelului disponibil pe site-ul finantatorului.

4. Întotdeauna, Cererea de Finanţare este însoţită de Plan de Afaceri şi Documente suport.

 

Atunci cand trebuie sa pregateasca proiectul, antreprenorii stiu ca vor avea de pregatit Cererea de Finantare si Planul de Afaceri. Dar aceste documente nu sunt suficiente. In plus, orice proiect va avea nevoie de mai multe documente, diferite de aceasta data, de la o linie de finantare la alta, cum ar fi: Bilant contabil, Certificat Constatator, Act constitutiv, Oferte pentru investitie, CUI, Declaratii pe proprie raspundere. In unele cazuri, se pot solicita mai mult de 15 documente suport.

5. Există un buget total alocat, ce se consumă conform regulilor exprimate în Ghidul Solicitantului.

 

Orice alocare de fonduri va beneficia de un buget total, iar regulile de accesare a fondurilor vor fi amintite in Ghidul Solicitantului. In cele mai multe situatii, este obligatorie atingerea unui anumit punctaj minim. Neatingerea acestui punctaj poate duce la situatia ipotetica in care fondurile raman nealocate, daca punctajul minim nu este atins de suficiente proiecte.

Pe de alta parte, daca un proiect depaseste punctajul minim, finantarea nu este asigurata, ci departajarea va fi facuta in functie de alte conditii exprimate in Ghidul Solicitantului.

6. Fondurile se alocă prin intermediul unor sesiuni de depunere.

 

Nu poti depune proiectul oricand, ci doar atunci cand sesiunea de depunere a proiectelor este deschisa. Sesiunile sunt anuntate cu suficient timp inainte, astfel incat sa poti obtine documentele suport, sa poti intocmi Planul de Afaceri si sa poti completa Cererea de Finantare.

7. Sesiunea de depunere funcţionează ca un concurs de idei de afaceri.

 

Ce se intampla in cazul in care se depun mai multe proiecte, iar valoarea acestora depaseste valoarea fondurilor alocate? Trebuie sa stii ca sesiunea de depunere a proiectelor este organizata sub forma unui concurs de idei de afaceri. Exista o perioada in care proiectele se pot depune, vor fi analizate si departajate si doar cele care au mai multe sanse de a se implementa cu succes vor fi selectate pentru finantare. Daca nu ai primit finantare, poti imbunatati proiectul pentru o depunere ulterioara.

8. Departajarea proiectelor se face conform Grilei de Departajare.

 

Aceasta departajare a proiectelor, amintita la punctul anterior, este facuta pe baza unei grile publicata in Ghidul Solicitantului. O vei afla inainte de a incepe sa iti pregatesti proiectul, astfel ca iti poti estima punctajul si sansele in mod obiectiv. Trebuie sa urmaresti sa indeplinesti cat mai multe conditii din aceasta Grila, astfel incat sa obtii un punctaj cat mai mare.

9. Fiind fonduri nerambursabile, există concurenţă.

 

Finantarea afacerii mult visate este un obiectiv pentru mii de antreprenori. Astfel ca nu trebuie sa te astepti ca vei fi singurul interesat de fonduri nerambursabile. Asteapta-te la o concurenta puternica si fa tot posibilul sa obtii un punctaj cat mai mare. De multe ori se intampla sa se depuna de 3-4 ori mai multe proiecte decat pot fi finantate, astfel ca multe persoane isi vor incerca sansa si a doua oara.

10. Orice proiect parcurge 5 etape.

 

Indiferent de specificul proiectului, de tipul de finatare sau de dimensiunea solicitantului, orice proiect parcurge 5 etape:

  • Identificarea – alegerea liniei de finantare potrivite
  • Pregatirea – realizarea Planului de afaceri, a Cererii de finantare si depunerea proiectului
  • Evaluarea – analiza proiectului facuta de catre Finantator si semnarea contractului
  • Implementarea – punerea in practica a Planului de afaceri, conform Contractului semnat
  • Evaluarea – mentinerea investitiei sub control o perioada de timp, pentru urmarirea efectelor generate de proiect.

 

 

Poti afla mai multe detalii, urmand un curs de Accesare a fondurilor europene pe care Macro Training il organizeaza atat in Bucuresti, cat si in Cluj Napoca.

Acest text nu poate fi copiat!