fbpx

CV-ul nu este altceva decat cartea de vizita a oricarui aspirant la o anumita functie. Iar cu raspandirea retelei de internet, concurenta pentru un post este tot mai acerba. Urmand insa cateva mici secrete, vei reusi sa te faci remarcat de potentialii angajatori, dar si sa te diferentiezi de ”multime”.

Cand este vorba despre intocmirea unui Curriculum Vitae perfect, recomandarile si sugestiile tertilor nu sunt niciodata suficiente. Un bun candidat pentru un anumit post este bine vazut de angajator daca pentru inceput, reuseste sa surprinda prin CV-ul prezentat.

In linii generale, CV-ul perfect trebuie sa fie sintetic si legibil, astfel inca sa faciliteze parcurgerea in cel mult 30 de secunde. Pe de alta parte trebuie sa fie suficient de cuprinzator incat sa atragi atentia angajatorului sau / si a persoanei responsabile cu recrutarea.

Ideea este sa convingi din prima. Pentru ca daca angajatorul iti percepe valoarea si talentul, ai toate sansele sa fii convocat si la interviul de angajare.

Dar ce trebuie sa faci in acest sens?

Regulile de baza ale CV-ului perfect

1. Concepe un curriculum personalizat

Intocmeste cate un CV pentru fiecare post la care aspiri. Limiteaza-te la indicarea informatiilor relevante pentru job-ul respectiv, considerand restul de prisos.

2. Fii precis in enumerarea ideilor

Cu precizie, enumera ideile si perioadele de studiu. Poti insirui toate calificarile si etapele parcursului de perfectionare si angajare. Detaliile vor scuti interlocutorul de orice dubiu in ceea ce priveste formarea profesionala si experienta.

3. Fii cat mai sincer

Evita minciunile, intrucat nu merita sa risti o sansa reala, pentru o probabilitate imposibila. Daca este cazul, explica perioadele de pauze datorate somajului, maternitatii, concediilor medicale, etc. Sunt doar primii pasi spre reusita.

4. Straduieste-te sa fii cat mai convingator

Folosindu-te eventual de o serie de cuvinte cheie, alege o terminologie si creeaza un context care sa-ti demonstreze abilitatile intreprinzatoare si capacitate de a actiona.

5. Fii pozitiv si nu te sfii sa o exprimi

Alege-ti cuvintele cu grija, oprindu-te doar asupra frazelor afirmative si evitand negatiile. De asemeni, selecteaza o serie de atribute care sa-ti demonstreze motivatia, seriozitatea si competentele.

6. Abordeaza un limbaj formal

Limiteaza-ti inflexiunile personale pentru un moment ulterior. Sunt de preferat acuratetea, sobrietatea si dispunerea ordonata a paragrafelor.

7. Comprima toate informatiile importante

Incearca sa concentrezi toate informatiile esentiale in liste, usor de parcurs, vizibile dintr-o privire si mai accesibile decat enumerarile.

8. Corecteaza erorile gramaticale si de semantica

Revino asupra fiecarui paragraf pentru a te asigura ca intregul continut al textului este corect din punct de vedere gramatical si semantic.

9. Orienteaza-te spre grafica potrivita

In functie de postul la care aspiri si de compania careia i-ai trimis CV-ul, adapteaza si grafica textului cuprins pe o foaie A4. Un job formal are nevoie de sobrietate inclusiv la nivelul caracterelor grafice, in timp ce munca de creatie este mult mai permisiva in acest sens.

Acest text nu poate fi copiat!