fbpx
Ti se intampla uneori sa spui DA, chiar daca acest lucru, in mod ciudat, este in totala contradictie cu dorinta ta de a spune NU? Te-ai intrebat vreodata cat din timpul tau pierzi cu diverse activitati pe care nu vrei sa le faci, din simplul fapt ca ti-e greu sa spui NU?
Ce iti pretind ceilalti corespunde propriilor tale obiective si te apropie de succes sau e doar o pierdere de timp in favoarea lor? 
 
 
Adevarul este ca doar doua cuvinte te despart de succes: DA si NU.
 
 
Insa trebuie sa stii cand sa le folosesti, intrucat uneori un NU echivaleaza cu a sti sa-ti gestionezi prioritatile.
 
Poti incepe de pe acum sa raspunzi cu NU solicitarilor neplacute, in favoarea scopurilor benefice pentru tine.
Pe de alta parte, spunandu-le celorlati mereu DA, in mod cert vei sfarsi prin a-ti spune NU tie insati, negandu-ti totodata valorile care conteaza cu adevarat.
 
In spatele incapacitatii de a-i refuza pe ceilalti se afla de cele mai multe ori teama de a nu-i dezamagi, teama de a nu fi apreciat suficient, teama de a nu fi acceptat.
 
Iar in cazul persoanelor dominate de nesiguranta, DA devine singurul mod de a-si mentine relatiile. Insa pe termen lung, aceasta metoda te va conduce cu siguranta, catre adevarate crize existentiale. Dorindu-ti ca oricand, oricum si oriunde sa-i multumesti pe altii, denota un nivel al autostimei scazut, precum si o frica exagerata de a nu fi judecat sau supus criticilor acestora.
Cand cineva reuseste sa te faca sa zici mereu DA, inseamna ca are controlul asupra ta.
Cu totii avem o persoana ”speciala” pe care cu greu reusim s-o refuzam. Asa poate vei intelege de ce e atata de important sa stii sa spui NU.
 
Aplicand ”reteta” urmatoare vei descoperi ca spunand NU este fundamental pentru dezvoltarea personala si profesionala. Astfel vei reusi sa-ti reorganizezi timpul si sa-ti reprogramezi obiectivele in functie de ceea ce vrei si ai nevoie, fara sa fii conditionat de dorintele celorlalti.
 
Cu alte cuvinte, vei reusi sa detii controlul propriei vieti, fara sa le mai permiti celorlalti sa tina fraiele.
 
 
1. Redefineste-ti obiectivele, identifica-ti prioritatile. De fiecare data cand cineva iti va face o propunere pe care ai vrea sa o refuzi, inainte de a lua o decizie, evalueaza consecintele, stabilind in prealabil prioritatile si obiectivele.
 
2. Evita sa te pierzi in detalii. Abtine-te sa intri in detalii si sa dai prea multe explicatii, argumentandu-ti raspunsul. Motivarea refuzului fiind interpretat drept nesiguranta, prefera raspunsurile scurte si politicoase.
 
3. Antreneaza-te sa le spui NU chiar persoanelor ”speciale”. Poate fi vorba despre persoane apropiate, cu o anumita influenta asupra ta, care reusesc sa te manipuleze folosindu-se de frica, de sentimentul de vinovatie sau chiar de rusine.
 
4. Invata cum sa spui NU simplu, direct, in fraze concise”. Rasplateste” persoanele care au obiceiul sa-ti depaseasca limitele, cu un ”Nu, multumesc”, rostit cu fermitate, altminteri fiecare DA va deveni pretextul altor pretentii.
 
5. Compara senzatiile resimtite vi-a-vis de dorinta si refuz. Gandeste-te la bucuria ce-o resimti cand faci ceva ce-ti place si confrunta cu stresul generat de un lucru pe care urasti sa-l faci. Repeta refuzul in minte, pana ce conditionandu-l, va deveni un automatism.

Acest text nu poate fi copiat!