fbpx

Cuvintele sunt vocea inimii. “Confucius”

Mic ghid de comunicare

Comunicarea reprezinta baza fiintei noastre, in fiecare zi comunicam cu cei din jurul nostru, intr-un fel sau altul, fie ca utilizam cuvinte, actiuni sau chiar expresii in transmiterea mesajului.

Comunicarea este radacina tuturor evenimentelor din viata noastra, interactiunii zilnice, si a tuturor relatiilor sociale. Tehnologia ne ajuta sa comunicam mai simplu, rapid si eficient indiferent in ce zona a globului ne aflam. Toate elementele naturii, fie ca vorbim de oameni, animale, plante si chiar starea vremii, toate comunica intr-un mod ce poate fi inteles si interpretat prin observare.

 

Exista trei tipuri de comunicare:

Comunicarea verbala:

O realizam zilnic, acasa sau la serviciu. Mesajele noastre pot fi transmise catre persoana din fata noastra intr-o maniera ce poate fi clara, vaga sau distorsionata. Modul in care comunicam este foarte important astfel incat receptorul sa poata intelege mesajul.

Comunicarea verbala poate fi orala sau scrisa (e-mail, scrisori).

Comunicarea nonverbala

Transmitem celor din jur mai mult decat cuvinte, de multe ori actiunile si expresiile vorbesc pentru noi. Folosim limbajul corpului si expresiile faciale pentru a defini o stare, de fericire, tristete sau manie. Sigur ati observat ca persoanele ce nu pot vorbi, folosesc limbajul semnelor pentru a se exprima. Utilizand o serie de gesturi, surzii/mutii pot astfel comunica cu cei din jur. Chiar si modul in care ne imbracam transmite un mesaj celor care ne vad.

Comunicarea paraverbala

Mesajul din spatele cuvintelor tine de comunicarea paraverbala. Aceasta are in vedere tonul si volumul vocii, viteza vorbirii, pauzele, ritmul rostirii, particularitatile de intonatie. Se cunoaste ca tonul poate oricand sa evidentieze un mesaj verbal, sa-l contrazica sau sa-l deformeze. Practic, paraverbalul are rolul de a sprijini ceea ce transmitem si de a arata care este relatia dintre expeditor si receptor.

 

Stiti care sunt procentele celor trei tipuri de comunicare?

Comunicare verbala – 7%

Comunicare paraverbala – 38%

Comunicare nonverbala – 55%

Practic, comunicarea este cea mai veche artă. Dacă ne gândim la strămoşii noştrii ne dăm seama că limbajul nu era principala lor formă de comunicare. Aceştia se înţelegeau prin gesturi asemeni animalelor. Şi-au dezvoltat un stil propriu de a transmite cunoştinţele mai departe, şi anume prin desenele rupestre. Tot ceea ce ne înconjoară comunică şi ne transmite ceva.

„Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică.“ Martin Luther King

 

Acest text nu poate fi copiat!