fbpx

 Pentru ca angajamentele individuale din interiorul unor organizatii sau companii sa se transforme in succes, este nevoie de munca in echipa. Dar pentru ca munca intre membrii aceluiasi grup sa dea rezultate, trebuie sa cunoastem importanta team building-ului.

Munca in echipa poate fi privita drept arma secreta pentru infruntarea provocarilor actuale. In aceste vremuri de criza acuta, apare necesitatea de a ne uni propriile forte si talente profesionale. Si mai mult ca in urma cu un deceniu, suntem motivati sa ne alaturam capacitatile si competentele individuale in vederea construirii unor obiective comune.

Aceasta necesitate se afla la baza tuturor activitatilor si afacerilor. Pentru a face fata unui sistem economic competitiv, este nevoie de cooperarea mai multor persoane.

Dar oamenii sunt fiinte sociale, ce gandesc. Prin urmare, legaturile personale sau profesionale pot fi stabilite cu usurinta. Si pentru impartirea optima a acelorasi spatii sau atributii, este nevoie doar de armonizarea relatiilor sociale cu cele de business.

Ce este Team Building-ul?

De cate ori nu ne-a fost dat sa auzim vorbindu-se despre team working sau team building? Ar putea fi vorba despre o simpla colaborare intre colegi. Insa de cele mai multe ori, munca in echipa devine un obiectiv care cu greu reuseste sa se concretizeze. Poate din cauza lipsei de timp sau din cauza organizarii defectuoase.

Team building-ul sau constructia grupului presupune un ansamblu de activitati a caror finalitate este formarea unui grup de persoane.

Adeseori se face confuzie intre team working si team building. In cazul primului concept, indivizii, apartenenti aceluiasi grup, au drept obiectiv munca in relatii cat mai stranse. In cazul team building-ului insa, scopul este de creare a grupului si de sprijinire a tuturor membrilor, astfel incat acestia sa se simta ca o adevarata echipa.

Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de mai mult decat de o simpla colaborare intre colegii de birou. Team building-ul le permite membrilor grupului sa-si castige reciproc increderea, le stimuleaza creativitatea si favorizeaza mijloacele de comunicare dintre ei. Si nu in ultimul rand, ajuta la identificarea, acceptarea si la rezolvarea momentelor de tensiune.

De ce avem nevoie de Team Building?

Potrivit unui stravechi proverb kenyan, cine vrea sa ajunga primul, trebuie sa alerge singur. Insa cine isi doreste sa ajunga departe, are nevoie sa alerge alaturi de altii.

Nimeni nu contesta agilitatea individului solitar, capabil sa se adapteze rapid schimbarilor de peisaj. Din pacate, acelasi individ dispune de resurse limitate, care de multe ori ii franeaza avantul si-i blocheaza evolutia.

In schimb, puterea grupului decurge din insasi faptul ca asocierea mai multor indivizi presupune si asocierea unor resurse multiple. Iar mai multe resurse inseamna mai multe cunostinte si posibilitati.

Care sunt secretele Team Building-ului intr-o firma?

”Unde-s doi, puterea creste…”.

Teoretic, munca in echipa favorizeaza probabilitatea de realizare a obiectivelor. Prin urmare, nimeni nu poate contesta forta grupului. Rolul acestuia este unul bine intemeiat, cu o baza solida.

Nu orice grup poate deveni o echipa, si nu una oarecare, ci una castigatoare. Mai intai este nevoie ca fiecare dintre membrii sai sa-si constientizeze diversitatea profesionala. Iar apoi trebuie sa accepte faptul ca pentru atingerea scopurilor propuse, este nevoie de o stransa colaborarea cu ceilalti ”tovarasi”.

Altminteri, in majoritatea cazurilor, vor fi sortiti esecurilor.

 

Acest text nu poate fi copiat!