Trainerii isi reimprospateaza si extind continuu competentele, dar un punct esential de pornire este acela de a-si descoperi si cunoaste aceste competente si calitati.
Cum devii un trainer de success? Iata cateva principii ce ar trebuie urmate pentru a a-ti atinge obiectivul:
Memoreaza numele fiecarui cursant
O modalitate distractiva este sa rogi participantii sa intrebe persoana din dreapta lor urmatoarele:
1. Care este numele tau?
2. Intr-un film despre viata ta, ce actor/actrita de la Hollywoord ar trebui sa joace rolul principal?
Apoi roaga participantii sa prezinte persoana din dreapta lor. Este un foarte bun icebreaker si te ajuta sa retii mai usor numele cursantilor prin asociere.
Instruieste prin exemple
Nimic nu se compara cu o poveste frumoasa ce ajuta participantii sa retina un principiu sau o tehnica. Reda povesti ale unor persoane faimoase sau experienta lor in exemplele tale. Trebuie sa ai cel putin 2 exemple diferite pentru fiecare concept. Fii entuziasmat cand spui povestea si foloseste intrebarile si expresiile participantilor pentru a-ti imbunatati exemplele si modalitatea de comunicare.
Umorul nu trebuie sa lipseasca
Studiile au aratat ca umorul are un impact pozitiv intr-o multitudine de procese: comunicare, atingerea obiectivelor si managementul emotiilor, rezultatul fiind productivitatea sporita si dezvoltarea personala.
Umorul si interactiunea spontana creste interesul si atentia participantilor asupra subiectului si invatarii.
Adresati intrebari eficiente
Adresarea intrebarilor corecte este esentiala atunci cand vorbim despre schimbul de informatii, pentru ca exact acesta este scopul unui training. Trainerii obtin informatii prin adresarea de intrebari si ofera informatii sub forma de principii si concepte. Exista mai multe tehnici de a adresa intrebari eficiente, o tehnica ce poate fi utilizata aproape in orice situatie este Kipling:
Cum functioneaza?
In baza discutiei sau problemei discutate, adresam urmatoarele intrebari:
Ce?
Cum?
Cat?
Cine?
Unde?
De ce nu?
Primeste feedback-ul participantilor
La sfarsitul fiecarui training aflam raspunsul la urmatoarele intrebari:
- Ce parte a trainingului vi s-a parut cea mai utila?
- Cum ar putea fi aplicata aceasta tehnica/metoda/principiu in viata dumneavoastra?
Acestea fiind spuse, aminteste-ti un training care ti-a placut in mod deosebit. De ce ti-a placut? Imagineaza-ti ca esti in locul trainerului. Iti doresti sa lucrezi cu oamenii? Esti pregatit sa inveti cum sa pregatesti si desfasori un training?
Daca raspunsul tau este pozitiv, indrazneste si fa primul pas spre atingerea acestui vis.
Vino la cursul de Formator organizat de Macro Training, detalii aici:
https://www.macro-training.ro/portfolio/cursuri-formator-bucuresti/
PS: Un trainer de success nu se bazeaza doar pe cunostintele tehnice, ci mai mult pe capacitatea sa de a instrui, educa si reactiona la nevoile cursantilor, avand ca rezultat livrarea unui curs eficient pe care participantii nu-l vor uita pentru multa vreme.