AF 1

Ghiduri practice pentru finanțare

Format electronic și tipărit A5 livrat prin curierat rapid

Află cum să-ți dezvolți afacerea cu fonduri nerambursabile

Aceste Ghiduri practice prezintă etapele pe care le parcurge un proiect, de la apariția ideii de afacere până la încheierea etapei de monitorizare. Nu am vrut să folosesc un limbaj inaccesibil sau să încarc paginile cu un text pe care nimeni nu l-ar citi, așa că am preferat să mă limitez la ceea ce este esențial: o harta a pașilor pe care trebuie să îi faci, o cronologie de etape și activități și indicarea surselor de finanțare adecvate domeniului tău de activitate.

Pentru a te convinge să citești această pagină în continuare, îți voi spune că finanțarea proiectelor este posibilă prin 8 programe europene, 8 programe naționale și alte tipuri de finanțări internaționale (spre exemplu fonduri norvegiene, elvețiene, etc). Fiecare program este împărțit în măsuri, ceea ce te va obliga să cauți soluția pentru finanțarea proiectului tău în peste 100 de linii diferite.

Sigur că nu toate aceste 100 de surse diferite de finanțare sunt și adecvate afacerii tale, însă vei afla asta după ce le vei citi pe toate. Atunci când nu ai o experiență de câțiva ani de interacțiune cu fondurile nerambursabile, vei avea dificultăți în a identifica rapid sursele de finanțare potrivite pentru ideea ta de afacere.

Indiferent dacă ești consultant sau antreprenor, director executiv sau contabil, aceste ghiduri îți vor reduce substanțial timpul de informare și îți vor oferi o hartă logică a fondurilor disponibile pentru aproape orice domeniu de activitate. Cu siguranță vei aprecia informația concisă pe care ți-o transmitem prin intermediul acestor ghiduri.

În plus, ghidurile conțin modele reale de planuri de afaceri, alese dintre cele implementate cu succes în ultimii ani de către consultanții noștri în cadrul liniilor de finanțare naționale sau europene.

Colecția completă a ghidurilor practice pentru finanțare

20 de ghiduri practice diferite, în funcție de domeniul de activitate:

Iată ce conține ghidul

Fiecare ghid are un număr de aproximativ 200 de pagini, toate având aceeași structură a informațiilor:

 1. Introducere
 2. Soluții de finanțare adecvate tipului de activitate desfășurat
 3. Termeni utilizaţi
 4. Etapele parcurse de un proiect
  • Etapa de identificare
   • Viziunea şi misiunea societăţii
   • Analiza necesităţilor
   • Identificarea sursei de finanţare
   • Sursele de finanţare disponibile
   • Fondurile structurale europene
   • Fondurile naţionale
  • Etapa de pregătire a documentaţiei
   • Ghidul solicitantului
   • Planul de afaceri
   • Documentele suport
   • Cererea de finantare
   • Depunerea proiectului
   • Sesiuni de depunere a proiectelor
  • Etapa de evaluare a documentaţiei
   • Conformitate și eligibilitate
   • Verificarea tehnico-economică
  • Etapa de implementare a proiectului
   • Durata perioadei de implementare
   • Procedurile de achiziţie
   • Solicitarea avansului
   • Decontarea cheltuielilor
  • Etapa de monitorizare
 5. Prezentarea liniilor de finanțare care permit sprijinul pentru activitățile desfășurate
  • Linii de finanțare europeană
  • Linii de finanțare națională
 6. Modele de planuri de afaceri

Prețul acestor ghiduri

Prețul acestor ghiduri este de 120 de lei (TVA inclus) / ghid și cuprinde formatul electronic transmis prin e-mail și formatul tipărit A5. Livrarea se va efectua prin curier rapid și va fi gratuită pentru comenzi mai mari de 200 de lei. Pentru comenzi mai mici de 200 de lei, costul livrării va fi de aproximativ 17 lei și va fi inclus în factura inițială.

În plus, îți oferim următoarele reduceri:

Pachet 1:

Alege oricare 4 ghiduri și plătești doar 3! Preț final: 360 lei (TVA inclus), iar transportul este gratuit.

Pachet 2:

Alege oricare 8 ghiduri și plătești doar 5! Preț final: 600 lei (TVA inclus), iar transportul este gratuit.

Pachet 3:

Alege oricare 12 ghiduri și plătești doar 8! Preț final: 960 lei (TVA inclus), iar transportul este gratuit.

Pachet 4:

Comandă toate cele 20 de ghiduri și plătești doar 12! Preț final: 1.440 lei (TVA inclus), iar transportul este gratuit.

Autorul acestor ghiduri

Marian Dumitrache consultant și trainer

Am început activitatea de consultanță pentru accesarea fondurilor europene în anul 2006, atunci când România era la doar câteva luni distanță de statutul de stat membru al Uniunii Europene. Primele proiecte în care m-am implicat au fost scrise și implementate în cadrul SAPARD. Chiar dacă Sapard – un program de preaderare – s-a închis la sfârșitul anului 2006, experiența a fost benefică și mi-a permis să înțeleg modalitatea de redactare a unui proiect cu finanțare europeană.

În luna Martie 2008, atunci când au fost efectiv lansate noile linii de finanțare post-aderare pentru orizontul de timp 2007-2013, cu mai bine de 1 an întârziere, deja eram un consultant pe cont propriu și trebuia să mă ocup singur de toate activitățile proiectelor mele: prospectam piața și discutam cu potențialii clienți, negociam și semnam contractele de consultanță, făceam analize de marketing, estimam indicatori și redactam planuri de afaceri și cereri de finanțare. Iar asta nu era nici pe departe tot, pentru că trebuia să fiu prezent la depunerea proiectelor, de cele mai multe ori la câteva sute de kilometri de birou. M-am implicat în domenii diferite de activitate, fiecare dintre acestea reprezentând o noutate: de la agricultură la confecții metalice, de la producția de BCA la mobilier.

Apetitul antreprenorilor pentru surse de finanțare ieftine a făcut ca numărul proiectelor depuse să depășească frecvent de peste 5-6 ori, iar în alte situații chiar de 10 ori  bugetul disponibil. Cu timpul, a început să devină, așa cum era firesc, din ce în ce mai importantă calitatea documentației. Deja nu mai era suficient să scrii un proiect și să-l depui în termen pentru a primi finanțare.

În anul 2012 au fost blocate multe linii de finanțare importante, proiectele scrise nu puteau fi depuse, iar cele aflate în implementare aveau probleme cauzate de întârzierea decontărilor și nu puteau fi încheiate. Iar dacă activitatea de consultanță îmi oferea mai mult timp liber decât îmi doream, am ales să organizez cursuri de formare profesională în domeniul accesării fondurilor europene și al managementului de proiect.

În această perioadă scursă din 2006 până în prezent, am scris și implementat peste 50 de proiecte cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene sau naționale, cu o valoare cumulată de aproape 20 de milioane de euro. Din 2012 și până acum, am interacționat la cursurile de formare profesională cu peste 1.000 de persoane.

Nu aș fi reușit să scriu aceste ghiduri fără experiența împletită a celor două activități desfășurate și de aceea sper să găsești informația utilă, ușor de parcurs și înțeles, așa cum aș fi considerat-o și eu în 2006.

Vrei să primești ghidurile?

Trimite-ne formularul tău de comandă și vei primi prin curier ghidurile dorite.

Share This