Inregistrarea unei firme de consultanta: miza este de 150 de milioane de euro pe an
Daca iti doresti sa obtii o radiografie a activitatii economice a Romaniei, cu siguranta vei cere datele furnizate de Registrul Comertului. Cele mai multe firme se inregistreaza in Romania in urmatoarele domenii de activitate, in aceasta ordine: comert, constructii si consultanta de afaceri. Care este raportul corect între activitatea economică a unei tari si nevoia de consultanta de business? Sau, mai pe scurt, cum te poti diferentia de cei peste 30.000 de consultanti in afaceri si management existenti in prezent?
Din cele aproximativ 30.000 de firme inregistrate la Registrul Comertului cu obiect principal de activitate „consultanta de afaceri si management“, putini sunt cei care fac exclusiv consultanta de afaceri; acesta nu este obiectul unic de activitate si în general este combinat cu multe alte coduri CAEN.
Si totusi, ce poti face pentru a te diferentia de alte firme de consultanta?
In primul rand, trebuie sa iti alegi nisa pe care doresti sa activezi. Cele mai multe societati sunt inregistrate in domeniile in care antreprenorii detin cunostinte, expertiza anterioara, sau in domenii in care exista o oportunitate imediata.
Dintre multele nise cu potential de crestere, una capteaza atentia in mod special in aceasta perioada: accesarea fondurilor europene de care Romania va beneficia pana in anul 2020.
In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 42 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.
La nivelul programelor operationale, alocarile financiare sunt urmatoarele:
1. Programul Operational Regional – 6,7 mld. euro
2. Programul Operational Competitivitate – 1,33 mld. euro
3. Programul Operational Capital Uman – 4,22 mld. euro
4. Programul Operational Infrastructura Mare – 9,41 mld. euro
5. Programul Operational Capacitate Administrativa – 0,55 mld. euro
6. Programul Operational Asistenta Tehnica – 0,21 mld. euro
7. Plati directe in agricultura – 10 mld. euro
8. Programul National pentru Dezvoltare Rurala – 8 mld. euro
9. Programul Operational Pescuit – 0,17 mld. euro
10. Facilitatea „Connecting Europe” – 1,23 mld. euro
11. Programele de cooperare teritoriala – 0,45 mld. euro
Avand in vedere comisioanele practicate pentru atragerea finantarilor nerambursabile, cuprinse intre 3% si 10%, piata serviciilor de consultanta pentru afaceri si management (pe nisa fondurilor europene) ar putea fi estimata la aproximativ 1,1 miliarde de euro pentru o perioada de 7 ani. Presupunand o rata de absorbtie maxima, piata de consultanta are un potential de aproximativ 150 de milioane de euro / an.
Daca te-ai intrebat ce poti face pentru a deveni consultant pentru accesarea fondurilor europene, acest articol iti poate raspunde unor intrebari pe care le ai. Iar daca nu iti raspunde in totalitate, te rog sa lasi un comentariu cu intrebarile tale punctuale.
Iata cateva sfaturi:
1. Construieste un portofoliu
Nimeni nu apreciaza un consultant fara experienta. Prin urmare, construieste-ti un portofoliu pe care sa il poti prezenta celor care iti solicita serviciile.
Poti incepe cariera ta de consultant ca simplu angajat pentru o perioada de 1-3 ani de zile, timp in care te vei specializa pe un domeniu: fie ca e vorba de obtinerea unor finantari destinate agriculturii, capitalului uman, dezvoltarii regionale, experienta iti va fi extrem de utila.
Fiind angajat, nu trebuie sa iti faci griji legate de gasirea clientilor sau de demonstrarea unui portofoliu de proiecte. Iar peste un timp vei avea suficienta experienta si cunostinte incat sa poti incepe aceasta activitate pe cont propriu.
Vei avea, de asemenea, ocazia sa te implici in diverse etape ale unui proiect sub supravegherea unui consultant senior, iar riscul de a gresi este redus catre zero.
2. Fii conectat la sursele de informare
Incepand din acest moment si pana in 2020, Romania va beneficia de alocari anuale din fondurile structurale europene. Pentru fiecare alocare de fonduri, se publica un set nou de reguli, cuprinse generic in asa numitul Ghid al Solicitantului.
Aceste Ghiduri sunt publicate pentru fiecare linie / masura de finantare, astfel ca in decursul unui an sunt peste 50 de ghiduri diferite pe care trebuie sa le urmaresti.
Trebuie sa urmaresti site-urile oficiale ale institutiilor implicate, cum ar fi:
Ministerul Fondurilor Europene www.fonduri-ue.ro
Aici vei gasi informatii despre fondurile disponibile dezvoltarii capitalului uman, infrastructurii mari, cercetari-dezvoltarii si tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
Ministerul Dezvoltarii Regionale www.mdrap.ro
Este cea mai importanta sursa de finantare destinata mediului privat, Ministerul Dezvoltarii Regionale fiind Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional. De asemenea, despre acest program poti obtine informatii si urmarind site-ul www.inforegio.ro.
Ministerul Agrictulturii www.madr.ro
Acest minister este Autoritate de Management pentru fondurile destinate sectorului piscicol (www.ampeste.ro) si agriculturii si spatiului rural. In acest ultim caz, trebuie sa urmaresti periodic site-ul www.afir.info.
Fiecare dintre aceste site-uri iti pune la dispozitie informatii periodice si lanseaza consultari publice.
Pentru a avea o imagine mai clara asupra finantarilor disponibile, poti urma un curs de Expert accesare fonduri europene in Bucuresti sau Cluj Napoca.
3. Chiar daca nu e strict necesara, experienta in domeniul economic te va ajuta.
Vei avea de intocmit bugete, sa faci prognoze, sa estimezi venituri si cheltuieli. Toate aceste lucruri le vei face cu o usurinta mai mare daca ai experienta in domeniul economic. Daca nu, va trebui sa fii un autodidact si sa inveti pe masura ce te vei confrunta cu aceste provocari.
Pe de alta parte, poti urma oricand un curs practic de scriere a proiectelor in Bucuresti sau Cluj Napoca. Este singurul curs din Romania care iti ofera, dincolo de informatii, si o metoda practica pentru intocmirea planurilor de afaceri si a cererilor de finantare. La sfarsitul cursului vei scrie, garantat, planuri de afaceri mai bune.
Organizam periodic sesiuni demo gratuite pentru acest curs, iar daca te intereseaza, ne poti solicita programarea pentru data viitoare.
4. Fa-ti o echipa
Lucrul la un proiect pentru atragerea unei finantari nerambursabile nu este simplu si, de cele mai multe ori, nu poate fi facut de catre o singura persoana.
La intocmirea unui plan de afaceri sunt necesare competente economice, tehnice, de fiscalitate, de achizitii publice. Daca nu ai o pregatire completa in aceste domenii (si nu e obligatoriu sa ai), atunci poti lucra cu diversi specialisti.
Pe unii ii poti avea drept parteneri sau angajati pe termen lung. Ajutorul lor iti va fi necesar intotdeauna (un specialist tehnic, care sa iti ofere informatii cu privire lautilaje si flux tehnologic). De sfatul altor specialisti vei avea nevoie mai rar si numai daca proiectul la care lucrezi impune asa ceva: iti va fi necesar un arhitect doar atunci cand vei lucra la un proiect de constructii. Chiar daca nu vei avea nevoie constant de informatii din partea lor, trebuie sa ii ai in vedere.
Fa-ti o lista cu persoanele pe care le cunosti si care au pregatire in domeniul in care intentionezi sa oferi consultanta. Discuta din timp cu ele si afla-le disponibilitatea de a se implica in proiecte suplimentare.
5. Vei lucra contra-cronometru
O data ce se lanseaza o linie de finantare, vei avea la dispozitie un termen bine precizat pana la care trebuie sa depui Planul de Afaceri si Cererea de Finantare. Daca nu ai constituit deja o echipa pe care sa te bazezi, vei avea intarzieri semnificative. Iar intarzierea in depunerea proiectului se traduce in sanse de finantare irosite. Vei pierde clienti, vei piede recomandari, iar in final, vei pierde bani.
Sub ce forma sa prestez servicii?
Inainte de a-ti incepe efectiv activitatea de consultant, gandeste-te sub ce forma vrei sa oferi aceste servicii. Ai la dispozitie mai multe forma de organizare juridica, insa doar doua merita discutate, fiind cele mai des-intalnite situatii: SRL sau Întreprindere Individuala?
Desi sunt mai multe diferente intre SRL si II, fiecare avand o serie de avantaje si dezavantaje, as vrea sa le amintim doar pe cele mai importante:
* Un SRL se poate inregistra in 5 zile si costa pana in 1.000 de lei, pe cand o Întreprindere Individuala se poate inregistra in 3 zile si costa pana in 400 de lei.
* Un SRL va tine contabilitatea in partida dubla si vei avea nevoie de un contabil. O Întreprindere Individuala nu are nevoie de contabil, pentru ca toate inregistralile le vei putea face tu sub forma unui registru de casa cu incasari si plati.
* Pentru a inregistra un SRL nu ai nevoie de studii in domeniu, insa la inregistrarea unei Intreprinderi Individuale vei avea nevoie de o diploma de studii in domeniu.
Daca vrei sa oferi servicii de consultanta, vei avea nevoie de inregistrarea codului CAEN 7022 – Activitati de consultanta pentru afaceri si management, indiferent ca vei inregistra un SRL sau II.
Ce alte coduri CAEN sunt necesare?
In principiu, poti intocmi documentatia pentru accesarea fondurilor europene avand doar codul CAEN 7022, urmand ca alte servicii specifice sa le sub-contractezi la randul tau. Totusi, daca inregistrezi acum intreprinderea, iti sugerez sa adaugi cel putin aceste doua activitati:
7111 – Activitati de arhitectura
7112 – Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea
Trebuie sa tii cont de faptul ca te vei adresa unor clienti pe care, cel mai probabil, ii intalnesti pentru prima data acum. Prin urmare, este foarte importanta construirea unei relatii de incredere. Dintre cele doua forme discutate anterior, de cea mai mare credibilitate se bucura SRL-urile, fiind percepute ca fiind activitati complexe, pe cand o Întreprindere Individuala este perceputa ca fiind desfasurata de catre o singura persoana, pentru suplimentarea veniturilor sau in scopul unei optimizari fiscale.