fbpx

„In mod traditional,  puterea creierului este data de IQ, insa cu cat lumea devine mai complexa, inteligenta emotionala trece pe primul plan.” Daniel Goleman

Pana nu demult se credea ca un coeficient intelectual ridicat reprezinta conditia de baza a succesului in viata sau la nivel profesional. Adevarul este ca succesul depinde si de un alt fel de competenta, cunoscuta ca inteligenta emotionala. Iar aceasta nu depinde doar de abilitatile cu care persoanele se nasc.

Inca de mici am fost educati sa nu ne lasam prada emotiilor. Chiar si in definitia cuvantului ”emotional” exista semnificatia de ”sensibil” si de ”emotiv”, adica de slab.

Am crescut cu ideea sa nu ne incredem in emotiile considerate mai degraba semn de slabiciune. Pentru ca erau vazute responsabile de deformarea informatiilor furnizate de intelect.

In realitate insa, intelectul si emotiile sunt considerate doua jumatati ale aceluiasi intreg. Daca IQ sau coeficientul de inteligenta este cel care ne ajuta sa intelegem cum este lumea si lucrurile, emotiile sunt cele care ne motiveaza sa actionam.

Ce se intelege prin inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala ar putea fi interpretata ca un fel de inteligenta a inimii. Conceptul introdus in urma cu circa doua decenii, reprezinta capacitatea de a identifica, intelege, controla si folosi ”bagajul” emotional de care fiecare dintre noi dispune.

Responsabila de stima de sine, inteligenta emotionala ne pune in contact cu trairile si cu nevoile noastre, cu aspiratiile si cu predispozitiile innascute. Este cea care guverneaza relatiile pe care le avem cu ceilalti si nu in ultimul rand cu noi insine.

Ne permite sa ne exprimam potentialul si capacitatile personale. Astfel, inteligenta emotionala devine puntea ce ne conecteaza cu universul interior.

De ce inteligenta emotionala este atat de importanta pe plan profesional?

Mediul in care ne desfasuram viata profesionala este un ambient in care devine esential sa stim cum sa combinam diverse experiente, competente si de ce nu, talente. Dar pentru stabilirea unor relatii constructive, intre toate aceste elemente trebuie sa existe o anumita armonie.

Doar in acest mod vom putea intelege cand ne putem baza pe propriile sentimente si mai ales care sunt emotiile ”inchegate” intre oameni. Doar astfel vom reusi sa sporim emotiile si perceptiile considerate pozitive, in detrimentul celor negative, considerate distructive.

Iata de ce este importanta nu doar inteligenta ”rece”, vazuta ca o logica abstracta. Este nevoie de ceva mai mult.

Intelectul trebuie asociat si cu alte abilitati emotionale precum gradul de sensibilitate, empatia sau automotivatia, perceptii in masura sa favorizeze o flexibilitate majora. Si toate la un loc formeaza ceea ce cunoastem cu denumirea de inteligenta emotionala.

Acest text nu poate fi copiat!