„Fericirea este un fluture, care, atunci când este urmărit, este întotdeauna la un pas de a fi prins, dar dacă stai liniştit, se poate aşeza pe tine” Henry David Thoureau.
Psihologii ce studiaza fericirea spun ca putem cauta fericirea, eliminand emotiile negative (ex. pesimismul, resentimentul si furia) si cultivand emotiile pozitive, empatia, seninatatea si in special recunostinta.
- Regula nr. 1: Nu te ingrijora, fii fericit!
Primul pas este acela de a alege constient calea catre fericire. In cartea, „In cautarea fericirii”, publicata in 1930, filosoful Bertrand Russel a spus urmatoarele: „Fericirea ar trebui sa fie pentru majoritatea oamenilor o realizare, nu un dar primit din partea zeilor, insa pentru a o obtine este nevoie de efort” spune Bertrand Russel.
Trebuie sa alegem, in mod constient, atitudini si comportamente ce conduc catre fericire.
- Regula nr. 2: Fii recunoscator!
In cartea sa, „Fericirea autentica”, psihologul Martin Seligman isi incurajeaza cititorii sa realizeze un exercitiu zilnic de bunavointa si recunostinta, enumerand cateva lucruri pentru care pot fi recunoscatori. Acest exercitiu elibereaza oamenii de sentimentul de amaraciune, disperare si incurajeaza emotiile pozitive.
- Regula nr. 3: Iarta!
Ranchiuna si rememorarea unor vechi suparari pot afecta sanatatea fizica si mentala. O cale de a te elibera de aceste sentimente este iertarea, ce reduce puterea evenimentelor negative si resentimentelor din viata ta .
- Regula nr. 4: Contracareaza gandurile si sentimentele negative
Poti practica meditatia, respiratia ritmica, yoga sau tehnici de relaxare pentru a reprima anxietatea si a incuraja starea de echilibru si liniste.
- Regula nr. 5: Banii nu pot cumpara fericirea
Realizarile financiare nu vor putea sa aduca niciodata fericirea de durata.
- Regula nr. 6: Tine-ti prietenii aproape!
Cel mai bun antidot pentru nefericire este sa fii inconjurat de oameni dragi.
- Regula nr. 7 Implica-te in activitati ce au o semnificatie
Mintea iti va fi absorbita complet de acea activitate, reprezentand o provocare pentru abilitatile tale.
Te-ai intrebat vreodata ce te face fericit? Cum ti-ai putea organiza viata pentru a avea timp sa realizezi mai multe lucruri?
Imagineaza-ti ca esti fericit, ca poti intreprinde lucruri ce-ti aduc succes dar si multumire sufleteasca si noteaza-ti aceste lucruri. Incepe cu cele simple, pe care le poti face zilnic si care-ti vor aduce bucurie. Apoi, poti incepe constructia viselor marete.
Se pare ca fericirea este o alegere, nu tine doar de noroc. Totul depinde doar de noi.