fbpx

1. Fixarea obiectivelor este usor de realizat insa atingerea acestora este mai dificila

Obiectivele SMART – Specifice, Masurabile, Abordabile, Realiste si (Timp) Incadrate intr-o perioada de timp, reprezinta prima etapa in obtinerea scopului nostru.
Setati-va un obiectiv cat mai specific posibil si exprimati-l in termeni pozitivi. 

Cum masori succesul? Vei avea nevoie de o modalitate de evaluare a progresului pentru a putea urma drumul corect catre atingerea scopului propus. De exemplu, daca iti doresti sa imbunatatesti partea financiara, ar trebui sa tii o evidenta a venitului si cheltuielilor.

Este obiectivul tau abordabil? Verifica daca dispui de toate resursele necesare pentru atingerea acestuia. Elimina orice obstacole inainte de a incepe! 

Obiectivele realiste sunt abordabile, cele nerealiste sunt vise. Acorda-ti suficient timp pentru a evalua sincer daca scopul tau este unul realist. 

Seteaza-ti un termen limita, o perioada de timp in care trebuie sa te incadrezi pentru a-ti duce misiunea la bun sfarsit.

2. Obiectivele reflecta valorile in care crezi

Daca obiectivul nu reflecta covingerile tale, va fi mult mai dificil si chiar daca reusesti ce ti-ai propus, nu vei fi foarte fericit. Fixeaza-ti un obiectiv care sa fie semnificativ pentru tine.

3. Impartaseste obiectivele cu 3 – 5 persoane cheie

Persoanele pozitive, ce ne sustin intotdeauna ne ajuta sa ajungem acolo unde ne dorim.

4. Asigura-ti resursele necesare de la inceput

Aceasta munca de pregatire este de o importanta vitala in eliminarea frustrarii si consumului de timp, ce pot afecta progresul muncii noastre.

5. Minimizeaza potentialele dificultati

Exista 3 modalitati de prevenire:
– Creeaza un plan complet si masurabil de actiune ce include toate etapele necesare. Nu uita de deadline pentru fiecare etapa in parte.
– Include toate actiunile in programul tau, adauga-le in calendar pentru a putea controla orice intarziere neasteptata.
– Evalueaza regulat progresul. Pot fi necesare schimbari sau ajustari o data ce proiectul capata contur. Incearca sa anticipezi!

6. Realizeaza cel putin o actiune/ zi din planul tau

Chiar si realizarea unei activitati minore te poate motiva sa faci mai mult.

7. Stabileste un sistem de sprijin

Cine sau ce iti poate oferi incurajari, sfaturi si un feedback corect?

8. Rasplateste-te!

Nu trebuie sa astepti pana dupa atingerea obiectivului, in special daca este vorba de o perioada lunga de timp. Recompenseaza-te o data ce treci de anumite etape. Lucrurile simple cum ar fi de exemplu sa-ti acorzi timp pentru tine, te motiveaza si te aduc mai aproape de ultima treapta, cea a succesului.

Acest text nu poate fi copiat!