fbpx

Modalitatea de calcul pentru coeficientul de productie standard 2010

Incepand cu publicarea primelor Fisele Tehnice pentru PNDR 2014-2020, respectiv pentru submasurile 4.1, 6.1 si 6.3, a devenit clar ca dimensiunea fermei nu se va mai stabili prin calculul UDE, ca pana acum, ci prin calculul unui coeficient de productie standard SO.

Daca vrei sa afli ce inseamna aceste doua metode de calcul, AFIR ofera aceste explicatii in formularul cererii de finantare. Sunt explicatii tehnice, greu de parcurs si inteles pentru o persoana ce nu are experienta scrierii unor proiecte in acest domeniu de activitate, asa ca vom reda mai jos doar ideea de baza:

Principiul ambelor metode este acelasi pentru calculul dimensiunii economice: suma tuturor SO (Standard Output sau, in romana, Productie Standard) pe hectar de cultura si pe cap de animal din fiecare exploatatie.

Este important sa estimam acest coeficient de productie standard?

Da, coeficientul de productie standard trebuie calculat, el fiind criteriul care determina daca o ferma este eligibila pentru a primi finantare prin PNDR 2014-2020.
Cea mai facila metoda de calcul este cea oferita de Cererea de Finantare a fiecarei submasuri: un tabel pentru productia vegetala, un altul pentru productia zootehnica si insumarea automata a acestora. Dupa care, fermierul si consultantul acestuia, vor trebui sa verifice in Ghidul Solicitantului daca ferma este eligibila pentru a primi finantare.

Ce ofera in plus aplicatia aceasta?

Un lucru esential: centralizeaza informatiile din 3 fise tehnice, respectiv pentru submasurile 4.1, 6.1 si 6.3, si estimeaza 3 lucruri:

– dimensiunea fermei.
– eligibilitatea fermei in cadrul fiecareia dintre aceste submasuri
– valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil pe care o poti solicita

Descarca si foloseste aceasta aplicatie, dar verifica periodic informatiile din Fisele tehnice ale masurilor si din Ghidurile solicitantului. Viitoarele modificari nu vor fi luate in considerare in aceasta aplicatie.

Si, foarte important, nu te sfatuim sa iei decizii economice bazandu-te doar pe informatiile furnizate de catre o aplicatie. Intocmeste un Plan de afaceri si analizeaza indicatorii economici pentru a putea lua o decizie corecta.

Descarca aplicatia pentru calculul coeficientului de productie standard, facand click pe pictograma de mai jos:

Aplicatie scriere proiecte

Acest text nu poate fi copiat!