fbpx

Comportamentul fiintelor umane este determinat de motivatie. Motivatia, la randul ei, este rezultatul propriilor nevoi, dorinte si intentii.

Daca va numarati printre indivizii care asteapta ca cineva din exterior sa-i motiveze, este momentul sa va mobilizati singuri. Adevarata motivatie este cea care vine din interior.

Pentru descoperirea motivatiei interioare este necesar sa fim constienti de propriile actiuni si sa tinem cont pana si de cele mai neinsemnate. Chiar daca aparent sunt lipsite de importanta, intr-un final ne vor conduce catre indeplinirea obiectivelor la care visam.

Poate ca adeseori ni se intampla sa stam de vorba cu persoane nemultumite de ele insele pe toate planurile. Iar existenta nesatisfacatoare, in viziunea lor, se datoreaza ghinionului, adica lipsei totale de noroc in viata. Educatia necorespunzatoare si absenta posibilitatilor materiale pot face si ele parte dintr-o lunga lista de situatii carora inevitabil, acesti indivizi ”loviti de soarta” le cad victime.

Intr-un mod aproape previzibil, tot cele mai ghinioniste suflete de pe planeta considera ca oamenii de succes isi datoreaza reusitele norocului chior. Ba mai mult, sunt de parere ca succesul se bazeaza pe multiplele ocazii pe care acestia le-au avut la dispozitie. Sau poate pentru ca dispun de relatiile si de cunostintele potrivite, ori de conturi generoase in banca.

Poate ca in anumite situatii, lucrurile pot sa se prezinte intocmai cum au fost descrise anterior. Din pacate sau din fericire, de cele mai multe ori insa, insatisfactia depinde de absenta obiectivelor.

Automotivatia este la dispozitia tuturor

Desi suntem inclinati sa credem contrariul, fiecare dintre noi are capacitatea sa-si gaseasca propria motivatie pentru a realiza ceva. Totul depinde de cel mai potent instrument pe care de altfel il are la dispozitie orice fiinta umana: creierul.

Ce inseamna ca o persoana este motivata?

O persoana motivata este una care are cel putin un motiv sa actioneze. Mai bine zis este motivata atunci cand are un obiectiv stabilit pe care sa-l atinga si care desigur, este motivant pentru persoana respectiva.

Nu exista persoane motivate ce nu au obiective bine stabilite. Prin urmare, motivatia este conditionata de obiective.

Ce trebuie sa faceti pentru a va simti motivati?

Incepeti cu definirea obiectivelor. Individualizati un obiectiv si nu conteaza daca apartine sferei profesionale sau personale. Pentru inceput, este important sa fie motivant pentru voi.

Imediat ce se contureaza primul obiectiv, odata cu el va aparea si motivatia. Cu cat definim mai multe obiective, cu atat automotivatia creste.

Cum sa gasiti ceea ce va motiveaza?

1. Renuntati la tot ce nu considerati important, precum si la lucrurile sau activitatile plictisitoare.

2. Incercati sa zambiti mai des, eliberandu-va de stres. Puteti incepe cu identificarea lucrurilor ce va relaxeaza.

3. Monitorizati-va evolutia, notand fiecare pas facut in fata si fiecare succes. Apoi lasati-va inspirati de acestea.

4. Luati-va o pauza pentru a face miscare, chiar si in timpul programului de la birou. Exercitiile fizice stimuleaza producerea endorfinelor (hormoni responsabili de starea de bine).

5. Va puteti inspira din povestile de succes ale celor care prin automotivatie, au reusit sa se realizeze in viata.

6. Invatati sa acceptati chiar si nereusitele. Acestea fac parte din acelasi joc si sunt rezultate in urma actiunilor intreprinse.

7. Cautati compania persoanelor pozitive. Prin optimism si stare de bine ele va vor ajuta sa va orientati energiile in directia corecta.

8. Trebuie sa stiti sa faceti fata presiunilor. Trebuie sa stiti sa spuneti NU situatiilor sau persoanelor ce nu corespund obiectivelor stabilite.

9. Acceptati provocarile, insa nu tintiti neaparat spre perfectiune. Puteti fi mai buni, puteti avea tinte inalte chiar si fara sa fiti perfecti.

10. Limitati-va sa faceti lucrurile pe rand, intrucat pana si computerele proceseaza numai cate o informatie. Efectuarea simultana a mai multor lucruri nu face decat sa duca la crearea unor conflicte interioare.

Acest text nu poate fi copiat!