fbpx
public speaking

public speaking

Dezvolta-ti abilitatile de orator!

Fiecare dintre noi este nevoit la un moment dat sa sutina un discurs, fie in fata colegilor de birou, fie in fata unei audiente mai mari.

Discursul schimba foarte mult modul in care ne percep cei din jurul nostru, de aceea de cele mai multe ori ne provoaca anxietate si ingrijorare.

Vestea buna este ca, printr-o pregatire temeinica si practica, poti trece peste aceasta teama si te vei descurca foarte bine. Acest articol iti explica reteta unui discurs bun!

Chiar daca nu esti nevoit sa sustii discursuri in mod regulat, cu siguranta dezvoltarea acestor abilitati te va ajuta in anumite momente din viata. De exemplu, prezentarea companiei in cadrul unei conferinte, primesti un premiu si e nevoie de un scurt discurs sau atunci cand instruiesti noii angajati. Notiunea de Public speaking include si prezentarile sau conferintele online, cand instruiesti o echipa virtuala, sau cand discuti cu un grup de clienti intr-o intalnire online.

Dezvoltarea abilitatilor de orator este importanta si pentru viata noastra personala, poate ca va trebui sa tii un speech la nunta unui prieten sau sa inspiri un grup de voluntari la un eveniment de caritate.

Pe scurt, a fi un bun orator inseamna o imbunatatire a reputatiei tale, cresterea sigurantei de sine si aduce o multime de oportunitati.

Desi un discurs bun deschide multe usi, unul mai putin bun cu siguranta le inchide. De exemplu, seful tau decide sa nu te promoveze dupa o prezentare nu tocmai reusita, poti pierde un contract valoros sau poti sa creezi o impresie gresita colegilor de echipa.

Comunica eficient!

Strategii de dezvoltare a abilitatilor de orator:

  • Evita ticurile verbale:

Cea mai comuna eroare este tendinta de a utiliza astfel de ticuri, incercand sa castigam timp pentru a ne face ordine in ganduri. Daca viitoare cand vrei sa spui “aaahh”, mai bine pastreaza tacerea o secunda, creand astfel pauze naturale in speech-ul tau si astfel audienta te va percepe drept un profesionist si cuvintele tale vor capata greutate.

  • Mentine permanent contactul vizual

Atunci cand va aflati in fata audientei, este important sa pastrati contactul vizual cu audienta, deoarece asta demonstreaza increderea in propria persoana si in discurs.

Contactul vizual este foarte important in crearea unui mediu prietenos, cei mai buni oratori stiu cum sa foloseasca asta in avantajul lor.

  • Foloseste-te de limbajul trupului

Cu totii stim cat de important este limbajul trupului. La urmatoarea prezentare sau discurs, misca-te prin camera, ceilalti va vor percepe ca fiind relaxat si increzator. Folositi-va mainile si corpul, gesticuland controlat, deschis, un alt semn de incredere in sine.

  • Alterneaza tonalitatea si volumul vocii

Abilitatea de a-ti modifica volumul si tonul vocii imbunatateste foarte mult discursul tau. De fapt, in lipsa acestei alternari, discursul va fi plat si monoton. Este important ca vocea ta sa completeze emotia pe care incerci s-o transmiti.

  • Stapaneste informatia

Acest principiu este la fel de important ca si celelalte. Pentru a fi un bun orator, este nevoie de exercitiu. Repeta informatia pana cand te simti oricand confortabil s-o sustii.

Iata de ce este atat de important sa-ti dezvolti abilitatile de orator, toate strategiile de dezvoltare mentionate mai sus nu sunt destinate exclusiv laturii profesionale, deoarece folosindu-le in viata noastra personala invatam sa comunicam eficient si sa avem mai multa incredere in propria persoana.

Noi te putem ajuta sa devii un orator bun. Afla mai multe despre cursul de Public Speaking.


Acest text nu poate fi copiat!