fbpx

Lumea in care traim depinde in mare masura de ideea pe care fiecare si-o formeaza despre succes. Si de multe ori, chiar fara sa ne dam seama, propria viziune despre succes, corecta sau mai putin corecta, ne influenteaza existenta.

Fiecare fiinta umana, pe parcursul evolutiei sale, isi concepe o proprie definitie a succesului. Pentru a o descoperi si a recunoaste in ce consta propriul succes, este insa necesar sa ne oprim pentru a reflecta.

 

 

 

 

Care este pentru tine definitia succesului?

Te vei gandi, poate, ca pentru tine, succesul inseamna sa fii pe placul semenilor tai. Adevarul este ca orice individ, oricat de neinsemnat, singuratic sau ursuz ar fi, place cuiva. Poate fi pe placul unui coleg sau tot la fel de bine ar putea fi pe placul unei persoane straine.

Acesta este un succes la nivel micro. Si problema adevarata este ca oamenii, prin natura lor, nu se multumesc cu putin. Vor mai mult, vor ca succesul lor sa se extinda, sa se mareasca, astfel incat sa devina un macro-succes.

Cu un simplu exercitiu de imaginatie, incearca sa descoperi care sunt primele lucruri la care te gandesti cand te intrebi ce este succesul. Te poti concentra pe anumite cuvinte sau senzatii.

De exemplu, pentru multi dintre noi succesul echivaleaza cu avutia si cu lucrurile materiale dobandite. Este foarte posibil sa-ti vina in minte ceva de genul: masini de lux, croaziere in Pacific si vile pe Coasta de Azur.

Ar putea fi doar o perceptie deformata, cu care ramanem inca de mici copii. Am putea da vina pe povestile citite la gura sobei ori pe desenele animate in care personajele principale inoata la propriu in bani de aur.

Daca ne regasim in aceasta categorie, privind in urma, ne vom da seama ca toate eforturile noastre au o singura directie si un singur obiectiv: bogatia. Si pentru a o obtine, suntem in stare sa trecem peste cadavre si chiar sa ne sacrificam relatiile de prietenie si pe cele familiare.

Dar sa fie aceasta viziunea corecta despre succes?

Ce inseamna succesul?

Pornind de la aspiratiile avute inca din copilarie, de la caracter, de la personalitate, dar si de la experientele trecutului, fiecare individ isi formeaza o idee proprie despre conceptul de succes.

Pentru a avea o imagine cat mai clara despre ce inseamna pentru noi succesul, este suficient sa ne imaginam ca suntem deja persoane de succes:

  • Ne putem numara printre cei care dau maximul la locul de munca, spre bucuria sefilor;
  • Am putea face parte dintre familistii convinsi, ce-si dedica intreaga viata cresterii copiilor;
  • Putem avea o cariera impresionanta si totala recunostinta la nivel profesional;
  • Poate ca intreaga viata ne-am petrecut-o studiind si ne bucuram de o cultura vasta.

Tot ce reusim sa vizualizam instinctual, nu este altceva decat o reflectie a conceptului de succes, a ceea ce pentru noi reprezinta succesul.

Dar nu conteaza ce am obtinut la final. Important este ca fiecare sa-si urmeze propriul drum. Conteaza daca suntem fericiti cu ceea ce am obtinut. Si daca suntem cu adevarat fericiti, inseamna ca am descoperit si ce inseamna succesul.

Acest text nu poate fi copiat!