fbpx

Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

 

PNDR 2014 – 2020, Sub – masura 6.3

Ferme miciIn Romania exista peste 830.000 de exploatatii agricole cu o suprafata de la 1 la 5 hectare fiecare, acestea ocupand aproximativ o cincime din suprafata agricola totala a Romaniei.

Mai mult, suprafata medie a exploatatiilor agricole din Romania este de numai 3,4 hectare, tara noastra fiind astfel pe unul din ultimele 3 locuri in Uniunea Europeana in privinta gradului de comasare a terenurilor. Spre comparatie, o exploatatie agricola din Cehia are o suprafata medie de 152 de hectare, o ferma din Bulgaria 12 hectare, iar un fermier din Ungaria lucreaza in medie putin peste 8 hectare.

Aceste exploatatii agricole se confrunta cu o serie de probleme, structura productiei agricole si dimensiunea fermei facandu-le neatractive pentru obtinerea unei finantari externe, astfel ca, din pacate, posibilitatea de dezvoltare viitoare este putin probabila. Tehnologia disponibila in aceste exploatatii, atunci cand aceasta exista, este invechita si nu asigura randamente mari, iar cea mai mare parte a productiei este destinata consumului propriu.

 

Sprijin pentru fermele mici

Pana in prezent, fermele de semi-subzistenta ce doreau sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltare aveau acces, in cadrul fostei masuri 141, la o un sprijin de 1.500 de euro / an, timp de 5 ani consecutivi. Incepand din acest an, fermele mici vor avea posibilitatea de a primi un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 15.000 de euro.

Prin noul Program Natioanal de Dezvoltare Rurala, Romania va avea la dispozitie pana in 2020, doar pentru finantarea fermelor mici, o suma de 150 de milioane de euro.

Daca toti fermierii ar solicita ajutorul maxim de 15.000 de euro, ar fi suficiente fonduri pentru finantarea unui numar de 10.000 de proiecte, incepand cu aceasta primavara si pana in 2020.

 

Ce inseamna Ferma mica?

Ferma mica este o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 Euro, calculata ca valoare a Productiei Standard.

 

Cati bani poate primi proprietarul unei ferme mici?

Sprijinul financiar prevazut pentru aceasta masura se acorda fermierilor care detin in proprietate si / sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica.  

Spijinul maxim pe care il poate solicita fiecare fermier este de 15.000 de euro.

 

Obiectivele acestei masuri

Sprijinul acordat fermelor mici este menit sa determine deschiderea catre piata a fermelor si cresterea capacitatii acestora de a identifica noi oportunitati de valorificare a productiei.

 

Conditii de eligibilitate:

Pentru a putea depune proiectul, fermierul trebuie sa se asigure ca respecta concomitent urmatoarele conditii:

* Daca are o societate infiintata, atunci aceasta trebuie sa se incadreze in categoria IMM-urilor
* Trebuie sa detina o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 12.000 euro
* Exploatatia agricola este inregistrata are o vechime de cel putin 2 ani inainte de depunerea proiectului
* Solicitantul prezinta un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei
* Solicitantul trebuie sa aiba domiciliul pe raza comunei in care se afla exploatatia agricola
* Solicitantul nu deține un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative

 

Cum se primesc banii ?

Sprijinul este de pana la 15.000 de euro pentru o exploatatie agricola, iar fiecare fermier poate accesa o singura data aceasta masura.

Dupa semnarea contractului de finantare, fermierul primeste banii in doua trnse:

  1. 80% din suma imediat dupa primirea deciziei de finantare
  2. 20% din suma dupa un interval de cel mult 3 ani de la semnarea contractului de finantare.

 

Fermierul este obligat sa inceapa implementarea planului de afaceri intr-un termen de cel mult 9 luni de la primirea deciziei de finantare.

Pentru a primi transa a doua, fermierul trebuie sa implementeze cu succes planul de afaceri propus, sa realizeze investitiile asumate si sa creasca cu 20% productia proprie comercializata, fata de momentul initial.

 

Ce se intampla daca proiectul este abandonat, sau implementarea lui nu este posibila?

In situatia in care fermierul, dupa primirea primei transe de 80% din ajutor, nu poate implementa proiectul, i se va retrage finantarea proportional cu acele obiective neindeplinite, putandu-se ajunge la situatia in care i se solicita returnarea in intregime a primei transe din ajutor.

Acest text nu poate fi copiat!