fbpx

La finalul lunii Iulie 2016, AFIR va lansa a doua sesiune de depunere a proiectelor in cadrul submasurii 6.2 – Srijin pentru infiintarea activitatilor non-agricole in spatiul rural.

Finantarea nu este conditionata de un aport personal, orice cheltuiala necesara demararii si dezvoltarii afacerii este eligibila, iar cei mai multi bani sunt primiti sub forma de avans.

Mai precis, AFIR acorda fonduri in suma de:

  • 50.000 de euro pentru activitati de servicii demarate in spatiul rural
  • 70.000 de euro pentru activitati medicale, veterinare, agro-turistice sau de productie.

Nu exista sume intermediare, dar nici finantari sub aceste valori!

Cu alte cuvinte, chiar daca planul tau de afaceri are nevoie de mai putini bani pentru a fi implementat, vei primi fie 50.000 de euro, fie 70.000 de euro.

Cum se acorda finantarea?

Nu este nevoie de cofinantare din partea solicitantului, iar ajutorul se acorda in felul urmator:

Daca iti propui o activitate de productie, ajutorul de 70.000 de euro va fi platit in felul urmator:

  • Avans de 70%, reprezentand 49.000 de euro la momentul semnarii contractului de finantare
  • Diferenta de 30%, reprezentand 21.000 de euro, atunci cand demonstrezi ca ai implementat corect planul de afaceri.

Daca iti propui o activitate de prestari servicii, ajutorul de 50.000 de euro va fi platit in felul urmator:

  • Avans de 70%, reprezentand 35.000 de euro la momentul semnarii contractului de finantare
  • Diferenta de 30%, reprezentand 15.000 de euro, atunci cand demonstrezi ca ai implementat corect planul de afaceri.

 

Ce tipuri de afaceri se pot finanta?

Inainte de a citi despre conditiile de accesare, iata mai jos cateva idei de afaceri care au primit finantare in sesiunea de anul trecut. Lista completa poate fi consultata pe www.afir.info, in sectiunea Rapoarte și Liste >> Rapoarte de selecţie.

Exemple de proiecte castigatoare

Dupa cum ai putut observa, proiectele sunt din domenii diferite, din localitati diferite si au punctaje de peste 25 de puncte. De fapt, acesta este punctajul minim care a asigurat accesul la finantare anul trecut.

Cat este de usor sa obtii 25 de puncte?

Obtinerea celor 25 de puncte nu garanteaza obtinerea finantarii. Acest punctaj a fost valabil in sesiunea din anul 2015, iar anul acesta oricine va depune proiect va urmari sa obtina un punctaj cat mai mare.

Iata cum se puncteaza proiectele:

punctaj masura 6.2

Interpretarea punctajului:

La primul criteriu sunt punctate intreprinderile (SRL sau PFA sunt cele mai des intalnite forme de organizare) care au avut activitate agricola in perioada anterioara pentru cel putin 12 luni.

Poti obtine punctaj la criteriul 2 in functie de activitatea pe care o vei desfasura in cazul in care proiectul va fi aprobat. Atentie! Nu vei primi finantare pentru o activitate existenta, ci doar pentru una noua.

Pentru a verifica punctajul obtinut la acest criteriu, descarca lista activitatilor eligibile si verifica daca activitatea pe care vrei sa o desfasori este incadrata intr-un sector cu potential de crestere (ultima coloana din tabel). Toate activitatile sunt permise, insa vei primi punctaj suplimentar doar pentru cele cu potential de crestere.

Pentru a primi punctaj in cadrul criteriului 3, trebuie sa verifici potentialul turistic al zonei in care vei realiza proiectul. La acest criteriu sunt punctate doar proiectele realizate in domeniul turistic.

Pentru a verifica potentialul turistic, descarca urmatoarele documente:

Criteriul 4 se refera la angajamentul pe care il vei lua in mod voluntar de a obtine venituri de 35% sau 40% din valoarea primei transe pe care o vei incasa. 

Ca o concluzie, in cazul in care iti propui sa realizezi o activitate de productie si esti dispus sa declari venituri de cel putin 40% din valoarea primei transe incasate, atunci vei putea miza pe 65 de puncte in cadrul selectiei, ceea ce ti-ar atrage sanse de finantare ridicate.

Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile 

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 6.2 sunt:

  • Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole (autorizati cu statut minim de PFA)
  • Micro-intreprinderi si intreprinderi mici existente din spatiul rural, care isi propun activitati neagricole pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru sprijin;
  • Micro-intreprinderi si intreprinderi mici noi, infiintate in anul depunerii aplicatiei de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii acesteia (start-ups).

O societate trebuie sa aiba sediul social si eventualele puncte de lucru inregistrate in mediul rural. Exceptia este solicitantul care desfasoara activitati agricole, iar punctele de lucru pot fi amplasate si in spatiul urban.

Alte angajamente: 

  • Implementarea Planului de Afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
  • inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, solicitantul face dovada desfasurarii activitatilor comerciale prin productia comercializata sau prin activitatile prestate, in procent de minimum 30% din valoarea primei transe de plata.
  • Perioada de implementare a proiectului este de maximum 5 ani de la incheierea Contractului de Finantare si include implementarea Planului de Afaceri, controlul implementarii precum si plata ultimei transe.

Atentie! 

Fiecare solicitant isi va stabili cel mult 5 obiective, carora le va atribui un grad de importanta de cel putin 20% pentru fiecare, dar fara ca suma lor sa depaseasca 100%.

Daca dupa primirea primei transe se constata neindeplinirea obiectivelor prevazute in Planul de Afaceri, AFIR va proceda la recuperarea sprijinului acordat, proportional cu obiectivele nerealizate propuse in Planul de Afaceri si nu va mai fi platita a doua transa.

Cheltuieli eligibile:

Toate cheltuielile propuse in Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si capitalizarea intreprinderii si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

Acest text nu poate fi copiat!