fbpx

cabinete medicale

 

Articol actualizat în data de 22 Februarie 2016.

Cabinetele medicale sunt eligibile pentru a primi fonduri nerambusabile (europene şi naţionale) de diferite valori, în funcţie de dimensiunea firmei (microîntreprindere, întreprindere mică sau mijlocie), forma de organizare a acesteia (PFA, SRL-D sau SRL), istoricul firmei (cu sau fără istoric) şi locul de implementare a proiectului (comună sau oraş).

Elementul de noutate pe care îl aduce acest articol este reunirea tuturor surselor de finanţare disponibile pentru acest domeniu de activitate şi prezentarea lor într-o manieră foarte uşor de urmărit şi de înţeles, chiar şi de către acei cititori care nu au încă o experienţă legată de accesarea fondurilor nerambursabile.

Înainte de a citi mai departe, ai putea fi interesat şi de următorul articol:

Etapele parcurse de orice proiect, indiferent de mărimea firmei, istoricul său sau specificul investiţiei.

 

Conform clasificării activităţilor economice din economia naţională, un cabinet medical îşi poate alege activitatea pe care o va desfăşura din lista de mai jos. În plus, am adăugat activităţile de asistenţă socială.

medical

 

Identificarea liniei de finanţare adecvată este un proces ce ţine cont de multe variabile, însă pe baza ghidurilor publicate până în prezent pentru consultare publică şi pe baza experienţei fondurilor alocate în perioada 2007-2015, se poate realiza un tabel de corespondenţă între zona de implementare a proiectelor, vechimea societăților şi domeniile de activitate în care întreprinzătorul doreşte să investească.

În funcţie de istoricul firmei, un cabinet medical poate primi fonduri prin:

 

medical istoric

Mai mult, ţinând cont de sursa de finanţare, fondurile nerambusabile sunt de două tipuri: naţionale sau europene.

medical fonduri nationale

medical fonduri europene

 

La începutul articolului ai putut vedea codurile CAEN din domeniul medical şi al asistenţei sociale, aşa că îţi voi prezenta mai jos sursele de finanţare pentru fiecare dintre acestea. Dacă până acum nu ştiai ce tipuri de finanţări poţi accesa pentru a-ţi înfiinţa sau dezvolta un cabinet medical, acum poţi afla acest lucru doar cu o singură privire în tabelele de mai jos:

 

medical coduri caen europene

 

medical coduri caen nationale

 

 

1. Programul National de Dezvoltare Rurală – submăsura 6.2. – Deschiderea sesiunii pentru anul 2016 este programată în luna Martie.

Solicitanti eligibili:

  • PFA,
  • Întreprinderi Individuale,
  • Întreprinderi Familiale,
  • SRL sau SRL-D.

În acest caz, nu se acordă finanţare acelor cabinete care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul urban.

Ajutorul acordat este de 70.000 de euro, în totalitate nerambusabil, iar contribuţia proprie a beneficiarului este de 0%.

Cheltuieli eligibile: Toate cheltuielile considerate necesare de către solicitant se vor deconta:

  • Cheltuieli curente: chirii, utilităţi, salarii, contribuţii sociale, achiziţia consumabilelor în cadrul cabinetului.
  • Cheltuieli cu investiţia: echipamente specializate, echipamente IT, softuri, mobilier, dotări, recompartimentări, reamenajări.

2. Programul National de Dezvoltare Rurală – submăsura 6.4  – Deschiderea sesiunii pentru anul 2016 este programată în luna Martie.

Solicitanti eligibili: 

  • PFA,
  • Întreprinderi Individuale,
  • Întreprinderi Familiale,
  • SRL sau SRL-D înfiinţate în spaţiul rural.

Nici în acest caz nu se acordă finanţare cabinetelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul urban.

Ajutorul acordat este de până la 200.000 de euro, fiind necesară o contribuţie proprie de 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cheltuieli eligibile: Prin cadrul acestei linii de finanţare se decontează doar investiţia de bază:

  • Echipamente specializate
  • Echipamente IT şi softuri
  • Dotări,
  • Mobilier
  • Recompartimentări, reamenajări
  • Crearea unui site de prezentare

3. Programul Operational Regional – Axa Prioritara 2.1 – nu este anunţată încă o dată pentru lansarea primei sesiuni

Solicitanti eligibili: SRL-urile cu cel putin 1 an fiscal integral care vizează investiţii în zonele urbane.

Ajutorul acordat este de până la 200.000 de euro, în întregime nerambursabil. Contribuţia proprie este de 0% din valoarea eligibilă şi 100% din valoarea neeligibila (impozite, taxe, chirii, salarii, etc).

Cheltuieli eligibile:

  • Achiziţia de echipamente (ex: laser, aparat de radiologie sau amenajarea unei încaperi pentru radiologie, alte echipamente necesare activitaţii);
  • Construcţia, extinderea, recompartimentarea, modernizarea unui cabinet medical;
  • Achiziţia de echipamente specifice activitaţilor medicale;
  • Achiziţia de echipamente IT.

4. Programul pentru sprijinirea intreprinzatorilor debutanti SRL-D – data de lansare necunoscută

Solicitanti eligibili: SRL-D, ce propun investiţii atât în zone rurale, dar şi în zone urbane.

Ajutorul financiar acordat este de cel mult 10.000 de euro.

Contribuţie proprie: cel puţin o sumă egală cu ajutorul financiar acordat.

5. Programul Start

Prin intermediul programului Start, beneficiarii eligibili pot primi 90% din valoarea eligibilă a proiectului,dar până la cel mult 120.000 de lei, aproximativ 27.000 de euro.

Beneficiarul va suporta, din fonduri proprii sau credite bancare, diferenţa de 10% din valoarea eligibilă.

La fel ca şi în cazul celorlalte 3 programe naţionale, nu are importanţă locul de desfăşurare a activităţii, fiind acceptate proiecte atât din spaţiul urban, cât şi din mediul rural.

O altă restricţie foarte importantă este aceea că societatea poate primi acest ajutor nerambursbabil doar în primii 2 ani de la înfiinţare. Dacă a trecut o perioadă mai mare de 2 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, societatea va putea depune proiect în cadrul Programului Comerţ-Servicii.

6. Programul Comerţ – Servicii

Aşa cum am detaliat mai sus, beneficiarii eligibili sunt societăţile cu cel puţin 2 ani de vechime. 

Ajutorul nerambursabil este puţin mai mare decât cel acordat prin intermediul Programului Start, ajungând la cel mult 135.000 de lei. De asemenea, beneficiarul va trebui să suporte o contribuţie de 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

7. Programul Femeia Manager

Dintre toate programele naţionale, acesta este cel mai puţin interesat, ca urmare a bugetului insuficient alocat. Spre exemplu, în cursul anului 2015, mai puţin de 20 de societăţi au primit finanţare nerambursabilă în cadrul acestui program.

Pentru a putea depune proiect, societatea trebuie să fie deţinută integral sau majoritar de către o femeie, iar proiectul să fie depus în primii 2 ani de activitate.

Ajutorul nerambusabil este de cel mult 50.000 de lei, beneficiarul fiind obligat să contribuie cu o diferenţă de 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Poţi afla mai multe informaţii despre acest domeniu de activitate dacă vei comanda Ghidul practic pentru finanţarea activităţilor medicale.
Îţi va fi livrată electronic, dar şi în format A5 şi are aproximativ 200 de pagini.
Vei putea găsi prezentarea detaliată a etapelor pe care un proiect medical le parcurge, sursele de finanţare disponibile, dar şi un model de plan de afacere scris şi implementat de Macro Structural Consulting în anii anteriori.

Citeşte despre ghid

Acest text nu poate fi copiat!