fbpx

turism-romania

Activitatile turistice sunt eligibile si pot primi finantare in cadrul a numeroase linii de finantare, detaliate in acest articol. In cazul unora dintre acestea, activitatile turistice sunt incurajate suplimentar fata de alte activitati economice, putand beneficia de un punctaj superior, avand astfel sanse mai mari de finantare.

Se pot obtine fonduri nerambursabile fara o contributie proprie?

Trebuie mentionat faptul ca alocarea fondurilor nerambursabile (nationale sau europene) se face pe principiul decontarii unei parti a investitiei, fiind necesara o contibutie proprie din partea beneficiarului. Cu toate acestea, exista linii de finantare in care contributia solicitata din partea beneficiarului este 0% si intreaga valoare eligibila a proiectului este decontata de catre Finantator. Totusi, decontarea de 100% a investitiei se refera la valoarea eligibila a proiectului, cheltuielile neeligibile fiind suportate intotdeauna de catre beneficiar.

Cheltuielile neeligibile nu sunt intoteauna aceleasi. Prin urmare, va recomand sa cititi Ghidul Solicitantului pentru fiecare masura prezentata in acest articol pentru a vedea ce cheltuieli pot fi decontate si ce cheltuieli se vor suporta in intregime din fonduri proprii.

Ce fonduri nerambursabile sunt disponibile pentru finantarea turismului

Pentru finantarea activitatilor turistice se poate obtine finantare nerambusabila prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala – submasura 6.2.

Se pot obtine fonduri de 70.000 de euro pe proiect, contributia proprie fiind 0%.

Submasura 6.4 din cadrul PNDR ofera finantare de cel mult 200.000 de euro, fiind necesara o contributie proprie de 10%

Prin intermediul Programului Operational Regional – Axa Prioritara 2 se pot depune proiecte cu o valoare eligibila cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro. In aceste situatii, contibutia proprie este 0% pentru cheltuieli eligibile, fiind necesare fonduri proprii doar pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Programul pentru sprijinirea intreprinzatorilor debutanti incurajeaza infiintarea de SRL-D de catre persoane ce nu au mai avut calitatea de asociat sau administrator in alte societati comerciale. Fondurile ce pot fi obtinute sunt de 10.000 de euro nerambursabili, fiind insa necesara o contributie proprie egala, in acest caz fiind vorba de o decontare de doar 50% a cheltuielilor eligibile.

Clasificarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru finantarea turismului:

In functie de provenienta fondurilor, solicitantii au la dispozitie doua alternative:

1. Fonduri Europene:

– P.N.D.R. submasura 6.2
– P.N.D.R. submasura 6.4
– Programul Operational Regional (Axa Prioritara 2)

2. Fonduri Nationale

– Programul Start
– Programul Comert Servicii
– Programul Intreprinzatori Debutanti – SRL-D
– Programul Femeia Manager
– Programul Minimis

In functie de forma de organizare a solicitantului de ajutor financiar nerambursabil, fondurile sunt disponibile urmatoarelor categorii:

– Persoane fizice autorizate
– Intreprinderi Individuale
– Intreprinderi Familiale
– Societati cu Raspundere Limitata (inclusiv SRL-D)
– Societati pe actiuni
– Societati cooperative

In functie de amplasamentul proiectului, fondurile nerambursabile sunt destinate sprijinirii infiintarii sau dezvoltarii unor afaceri localizate in:

Spatiul rural

– Programul National de Dezvoltare Rurala (submasurile 6.2 si 6.4)

Spatiul urban

– Programul Operational Regional (Axa Prioritara 2)

Fondurile nationale finanteaza turismul indiferent daca activitatile sunt localizate in mediul urban sau mediul rural. Aceste programe nationale au bugete mici, iar finantarea maxima ce poate fi alocata finantarii unui proiect este de aproximativ 30.000 de euro, insuficienta pentru infiintarea unei activitati turistice. Aceste fonduri ar ajunge, cel mult, pentru modernizarea unei pensiuni prin achizitia de echipamente, dotari, mobilier, etc.

In plus, pana la data publicarii acestui articol au fost deja epuizate fondurile alocate urmatoarelor programe nationale, ele urmand a fi reluate anul viitor:

– Programul Start – finantare maxima de 120.000 de lei, contributie proprie 10%
– Programul Comert Servicii – finantare maxima de 135.000 de lei, contributie proprie de 10%

Programul pentru sprijinirea intreprinzatorilor debutanti (SRL-D) va fi lansat pe 24 August 2015 si mai multe detalii pot fi citite in acest articol.

Programul Minimis (singurul program din fonduri nationale cu o alocare financiara de pana la 200.000 de euro / proiect) nu are o data programata pentru lansarea din anul 2015.

Programul Femeia Manager are un buget ce ii va permite finantarea unui numar de aproximativ 20 de proiecte la nivel national.

Ce tipuri de activitati turistice se pot finanta in cadrul proiectelor europene sau nationale:

Activitatile turistice eligibile pentru aceste linii de finantare sunt urmatoarele:

CAEN-1

PNDR finanteaza, prin cele doua submasuri 6.2 si 6.4, doar infiintarea sau modernizarea pensiunilor agroturistice in cadrul codului CAEN 5520.

Activitatile conexe turismului pot fi de asemenea finantate prin intermediul acestor fonduri nerambursabile:

CAEN-2

P.N.D.R. sprijina infiintarea sau dezvoltarea restaurantelor, doar daca sunt infiintate in din zonele cu potential turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic.

Nu sunt sprijinite activitatile de leasing, ci doar cele de inchiriere a bunurilor sportive sau recreationale.

articolul a fost preluat de pe www.marian-dumitrache.ro

Acest text nu poate fi copiat!