Motivatia joaca un rol extrem de important intr-o companie. Cea mai importanta sursa de motivatie pentru angajati, insa, este reprezentata de catre salariul oferit si beneficiile aferente acestuia. Daca acestea sunt suficiente, productivitatea va creste considerabil. Acest lucru este deja cunoscut in companiile venite in tara noastra pentru a profita de mana de lucru, motiv pentru care managerii lor acorda adeseori cresteri salariale sau bonusuri pentru a mentine o atitudine pozitiva si axata pe recompense din partea celor care lucreaza pentru ei.
Cum se creste performanta angajatilor?
In anul 2010, revista Times a subliniat un amanunt ingrijorator: cele mai multe companii nu foloseau cresterile salariale ca si factor principal de motivatie, deoarece legau aspectele financiare de productivitatea angajatilor, nelasandu-le acestora oportunitatea de a se dezvolta. Daca angajatii doreau un salariu mai mare, acestia trebuia sa lucreze mai mult, devenind ceea ce americanii numesc „workaholics”. Daca acest lucru se intampla pe moment, resursele fizice si psihice ale angajatului se consumau din ce in ce mai repede, la scurt timp acesta renuntand la post sau devenind mult mai putin productiv decat era initial.
Astfel, cateva companii americane au implementat un nou sistem de recompensare a angajatilor, crescand salariile constant si oferind diferite bonusuri doar pentru performante. Acest lucru activa responsabilitatea angajatilor, ceea ce ii facea mult mai productivi si fara a ii surmena psihic si fizic. La momentul actual, exista trei astfel de teorii, numite X, Y si Z, concepute de catre McGregor, care sustin ca daca un angajat se simte confortabil cu salariul pe care il primeste si este motivat prin delegarea responsabilitatilor si prin participarea laactivitatile importante, acesta va avea o productivitate mult peste nivelul celei din situatia in care salariul sau este strict legat de cat produce pentru o companie.
De asemeni, este important ca, prin aplicarea principiior skinneriene, sa i se ofere angajatului bonusuri pentru performantele sale ori de cate ori acestea apar, indiferent daca este vorba despre zile in plus la concediu, sume de bani in plus, cadouri sau promovari. Acestea il vor face sa lucreze mult mai productiv, pentru a primi urmatorul bonus.
Calculul salarial intra in atributiile inspectorului de salarii, care calculeaza corect remuneratia pe care fiecare angajat trebuie sa o primeasca pentru efortul depus. Macro Training organizeaza curs de inspector salarii acreditat, in care aplicatiile practice stimuleaza cursantii sa devina o piesa importanta a departamentului de resurse umane.
Importanta respectarii concediului de odihna
Oricat de mult si-ar iubi o persoana profesia, este imperios necesar ca aceasta sa beneficieze de toate zilele de concediu de peste an. Indiferent daca este vorba despre managerul unei multinationale, un simplu lucrator comercial sau un freelancer, nevoia unei pauze de la stresul cauzat de munca nu ar trebui subestimata. In caz contrar, psihicul celui in cauza se autodistruge, erodandu-se lent.
De multe ori, tocmai angajatii sunt cei care refuza sa isi ia concediul de odihna sau sa profite de durata intreaga a acestuia. Acestor persoane ar trebui sa li se explice consecintele stresului permanent si ce deservicii pot aduce acestea carierei sale, cu ajutorul departamentului de resurse umane.
Fara momente de respiro, un angajat poate pierde usor contactul cu realitatea, sarcinile sale de la locul de munca fiind direct afectate de acest lucru. Productivitatea angajatului este, astfel, mai scazuta decat daca acesta ar beneficia de zilele de concediu acordate prin lege si, pe termen lung, sanatatea sa fizica si psihica poate fi afectata, acesta fiind in imposibilitatea de a isi exercita sarcinile si devenind, astfel, o pierdere pentru compania care a investit timp in el.