Sa lucrezi prea mult, te epuizeaza. Stii cum sa-ti gestionezi in mod inteligent timpul?
Ce trebuie sa faci pentru a-ti organiza in mod eficient fiecare sarcina atribuita?
Care sunt cele mai bune strategii de urmat care sa-ti potenteze productivitatea personala?
Timpul este cea mai importanta resursa de care dispunem pentru a ne putea atinge obiectivele la locul de munca sau general vorbind, pe toata durata calatoriei noastre in unica realitate pe care o cunoastem.
Cu totii avem la dispozitie acelasi numar de ore in decursul unei zile, saptamani, luni, indiferent daca este vorba despre Bill Gates sau despre tine, draga cititorule. In realitate, ziua are tot 24 de ore si tot ce putem controla suntem noi insine, intr-un mod in care sa nu mai risipim timpul disponibil.
Unica diferenta consta in faptul ca unii reusesc sa ”cheltuie” timpul in mod productiv, iar altii nu fac altceva decat sa se planga. Da, ne plangem la unison ca nu avem suficient timp sa facem anumite lucruri. Tuturor ni se cere sa facem tot mai mult, cu cat mai putine resurse. Prin urmare, trebuie sa invatam cum.
1. Planifica-ti obiectivele si stabileste-ti scadentele
Cine spera sa obtina rezultate fara sa-si prestabileasca obiectivele, este cum ar naviga fara o destinatie precisa. Incepe asadar ziua planificandu-ti fiecare ora, intrucat nu poti sari de la o obligatie la alta in mod aleator. Pregateste-ti o lista cu tot ce ai de facut, numerotand fiecare pozitie in functie de prioritate. Incadreaza apoi fiecare sarcina intr-un interval orar, zilnic, saptamanal.
2. Daca ceva nu functioneaza, schimba sistemul
Lucrezi la o companie deja de cativa ani si inca nu ai reusit sa obtii postul la care visezi? In ciuda eforturilor, a orelor suplimentare, a devotamentului, a ambitiei? Sau poate te afli intr-un loc in care nu te regasesti si depui o munca ce nu ti se potriveste? Schimba-ti locul de munca, incearca sa-ti petreci altfel zilele. Incearca alt profil, un alt domeniu, incerca o alta firma.
3. Daca ai nevoie de prea mult timp sa faci un lucru, schimba strategia
Daca au trecut cinci ore si inca nu ti-ai dus la bun sfarsit proiectul, desi trebuia sa-l finalizezi in doua ore, inseamna ca ceva e ”putred”. Inseamna ca-ti irosesti timpul, inseamna ca trebuie sa schimbi modul de abordare, gasind altul mai eficient.
4. Verifica unde iti irosesti timpul de lucru
De cate ori nu te trezesti verificadu-ti mail-ul sau fluxul de stiri pe vreo retea de socializare? Te numeri poate printre cei care o fac de zeci de ori pe zi? Timp pierdut, cu siguranta. Orienteaza-te mai degraba sa folosesti in favoarea ta fiecare minut. Limiteaza-te eventual sa-ti verifici posta electonica de doua-trei ori pe zi, incercand astfel sa-ti optimizezi timpul.
5. Invata sa-ti gestionezi urgentele si evenimentele neprevazute
Daca esti pus frecvent in situatia de a te confrunta cu o anume urgenta, inseamna ori ca nu esti suficient de organizat, ori ca ai acordat timp insuficient activitatii respective. Poti include multe dintre situatiile neprevazute sau dintre urgente, o data analizate in mod corespunzator, in programul zilnic, alaturi de celelalte obiective prestabilite.
6. Nu promite ceea ce nu poti, invata cum sa spui NU
Daca scopul tau este sa oferi o munca de calitate, astfel incat atat tu, cat si superiorul tau sa fiti multumiti de ceea ce ai facut, evita sa faci promisiuni de care nu te poti tine. Daca e nevoie, nu ezita chiar sa refuzi anumite proiecte, fara teama de a fi retrogradat sau ”pus pe liber”. Profesionalismul tau face casa buna cu echilibrul, moderatia si cumpatarea.