fbpx

Instalarea tinerilor fermieri: pana la 50.000 de euro nerambursabili

Una dintre masurile de succes pentru finantarea satului romanesc pana in 2013 a fost, fara indoiala, Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri. Prin intermediul acestei masuri au primit finantare nerambursabila aproximativ 10.000 de tineri din mediul rural si este asteptat ca numarul acestora sa fie chiar mai mare incepand cu anul 2015, avand in vedere faptul ca prima de instalare va creste de la 40.000 la 50.000 de euro.

instalarea tinerilor fermieri 2014Care sunt noile conditii pentru instalarea tinerilor fermieri in perioada de programare 2014 – 2020

Noua masura, ce este deja disponibila incepand cu Martie 2015, se va intitula Instalarea tinerilor fermieri.


Ce inseamna tanar fermier?

Conform articolului 2 din Regulamentul UE nr. 1305 / 2013, tanarul fermier este o persoana cu varsta de pana la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr‑o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii.

Mai multi bani pentru instalarea tinerilor fermieri incepand cu Martie 2015

Prima veste buna pentru cei ce vor sa isi inceapa o afacere in agricultura este marirea bugetului masurii de la aproximativ 270 milioane de euro (in perioada 2007 – 2013), la putin peste 400 milioane de euro in perioada 2014 – 2020.

Asa cum am mentionat in inceputul acestui articol, prima de instalare pentru fiecare tanar fermier va creste de la 40.000 de euro, la 50.000 de euro in 2015. Evident, vorbim de sume nerambursabile in intregime.

In continuare, aceasta masura va fi accesata pe baza unui plan de afaceri, intocmit de catre tanarul fermier ce solicita prima de instalare. In functie de marimea suprafetei detinute, sau de numarul de animale aflata in gospodaria sa, acesta se va incadra pentru un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro.

Ca si pana in prezent, prima de instalare va fi achitata catre tanarul fermier in doua transe:

1. 75% din suma, imediat dupa semnarea contractului de finantare
2. 25% din suma, in momentul in care planul de afaceri prezentat este implementat, nu mai devreme de 1 an, dar nici mai tarziu de 3 ani (5 ani in cazul exploatatiilor pomicole).

Pentru implementarea planului de afaceri, tinerii fermieri au la dispozitie 3 ani, dar va sfatuim sa realizati investitia in cel mult 1 an, pentru a intra in posesia transei a doua mai devreme.

Evident, cei care nu isi respecta propriul Plan de Afaceri, vor suporta corectii financiare, urmand a returna banii primiti, in raport cu obiectivele nerealizate.

Instalarea tânărului fermier se desfășoară în următoarele etape :

Etapa I:

* Inregistrarea tanarului fermier la Oficiul Registrului Comertului ca Microintreprindere / intreprindere mica, cu maximum 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare (intre timp, fermierul pregateste planul de afaceri, organizeaza activitatile administrative, achizitionează bunuri pentru noua intreprindere, etc.).
* Această etapa trebuie sa fie încheiata inaintea depunerii cererii de finantare pentru aceasta sub‐măsura;

Etapa II:

* Depunererea si înregistrarea Cererii de Finantare insotita de Planul de Afaceri si documentele suport;
* Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
* Inaintea solicitarii celei de‐a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.

Etapa III:

* Instalarea tanarului fermier este considerata finalizata la momentul implementarii corecte a planului de afaceri (la acordarea celei de‐a doua transe de plata).
* Solicitantul se angajeaza sa devina fermier activ in termen de maximum 18 luni de la data incheierii instalarii.

Care sunt cheltuielile eligibile?

Toate cheltuielile si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile. Trebuie urmarit cu mare atentie faptul ca ajutorul financiar este acordat pentru sporirea dimensiunii economice si, totodata, a veniturilor generate de afacere.

Care sunt conditiile de eligibilitate?

Pentru a primi prima de instalare, tinerii fermieri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

  1. Solicitantul detine o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO (valoare Productie Standard). Afla cum se calculeaza coeficientul SO.
  2. Solicitantul detine sau dobandeste competente sau calificari profesionale specifice pana la finalizarea proiectului.
  3. Solicitantul are domiciliul stabil in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul unde se afla exploatatia.
  4. Solicitantul lucreaza efectiv in agricultura si nu detine concomitent un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau zonei limitrofe;
  5. Solicitantul demonstreaza, inaintea celei de-a doua transe de plata, imbunatatirea performantelor economice ale exploatatiei, prin productia proprie comercializata in procent de minim de 20% din valoarea primei transe de plata. Cu alte cuvinte, daca va incadrati pentru un ajutor financiar nerambursabil de 50.000 de euro si ati primit in prima transa 75% din acesti bani (adica o suma de 37.500 de euro), transa finala nu va fi platita pana cand nu dovediti faptul ca ati avut vanzari de 20% din aceasta valoare, respectiv vanzari suplimentare de 7.500 euro.
  6. Planul de Afaceri trebuie sa prevada cresterea exploatatiei proportional cu sprijinul public nerambursabil solicitat.

 

Daca doriti mai multe informatii despre aceasta linie de finantare, va sugerez sa urmati un curs de Expert Accesare Fonduri Europene, organizat de noi, cel putin din urmatoarele considerente:

* Veti avea acces la modele de proiect implementate de noi cu succes in perioada 2007 – 2013
* Veti beneficia de asistenta gratuita 3 luni dupa finalizarea cursului, ramanand in legatura cu trainerul atat prin intalniri fata in fata, cat si prin intermediul postei electronice sau telefonic.
* Va puteti lamuri orice aspect neclar, acest lucru nefiind posibil in cazul studiului individual al materialelor publicate.
* Veti crea conexiuni cu persoane interesate de acelasi domeniu de activitate.

 

Va dorim mult succes!

Acest text nu poate fi copiat!