fbpx

Creativitatea la locul de munca este una dintre conditiile care ne ajuta sa avansam in cariera. Mai exact, creativitatea ar putea fi vazuta drept factorul esential ce ne mareste sansele succesului.

Pentru ca intr-o societate ca cea prezenta, fara creativitate, avem toate sansele sa fim inlaturati de catre concurenta.

Creativitatea poate fi invatata?

Cu toate ca sunt mici sansele ca raspunsul sa fie afirmativ, creativitatea poate fi dezvoltata, nu invatata. Pentru ca este asemeni tuturor lucrurilor cu care ne nastem si de care ne folosim in fiecare zi din viata noastra. Si asemeni oricarui reflex involuntar, este o parte a ceea ce suntem.

Cei mai multi dintre noi sunt convinsi ca doar artistii sau scriitorii au in dotare o buna doza de creativitate. Ca si cum ar fi doar un privilegiu destinat celor cu talent.

Dar contrar primelor impresii, creativitatea este omniprezenta. Si mai mult de atat, se afla in stransa legatura cu inteligenta.

Suntem cu totii creativi. Iar acesta este un adevar. Si pentru a intelege aceasta afirmatie, este suficient sa realizam ca umanitatea isi datoreaza evolutia tocmai capacitatii de creatie. Din dorinta de a-si rezolva problemele sau de a-si imbunatati calitatea vietii, fiecare individ este tentat sa dea nastere unor noi idei sau sa conceapa lucruri noi.

Cum ne poate ajuta creativitatea sa avem succes?

Cati dintre noi stiu sa-si recunoasca aceste capacitati creative si sa le foloseasca in mod constructiv?

Sa luam exemplul creativitatii la locul de munca. Indiferent de job, cresterea personala, precum si cea economica, se bazeaza pe capacitatea inovatoare si de creatie. Pentru a putea exista competitivitate, atat la nivel de individ, cat si la nivel de companie, se pare ca inovatia trebuie sa rezulte din procesul creativ.

Daca pentru unii, creativitatea este o calitate naturala, pentru altii, din cauza solicitarilor zilnice, ar putea deveni ceva inaccesibil. In doar cativa pasi, urmand cateva sugestii, chiar si o minte sufocata poate deveni sau redeveni creativa.

a. Analizarea lucrurilor ce ne inconjoara

Analizand lucrurile ce ne inconjoara, le putem evalua importanta. Este o buna idee sa ne informam despre tot ce inseamna tehnologia si sa deslusim fiecare functie a computerelor si a imprimantelor.

b. Combinarea ideilor existente deja

De regula, la baza unei idei geniale sta combinatia celor preexistente, considerate poate banale. Folosindu-ne de curiozitatea nativa, putem descoperi metode alternative de a duce la indeplinire o sarcina. Este un aspect care, cu siguranta, ne va influenta pozitiv dezvoltarea personala.

c. Notarea ideilor spontane

Ideile grozave, de cele mai multe ori, sunt spontane si ne iau pe nepregatite. Chiar si daca nu suntem pe deplin convinsi de genialitatea lor, chiar daca suntem siguri ca ni le putem aminti intr-un moment succesiv, este de preferat sa le notam intr-un fisier sau intr-un jurnal. Altfel, riscam sa le dam uitarii cu aceeasi rapiditate cu care au aparut.

d. Iesirea din rutina

Rutina este asasina creativitatii. Este nevoie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a nu fi previzibili. Un prim pas ar fi ca din cand in cand sa aducem o usoara schimbare printre obiceiurile zilnice. Iar apoi, din dorinta de a descoperi lucruri noi, nu ne ramane decat sa experimentam incontinuu.

e. Schimbarea ambientului de lucru

O buna sugestie pentru cine lucreaza la domiciliu ar fi schimbarea panoramei. Procesele mentale sunt influentate de locatia in care ne gasim (zgomote, mirosuri, culori, etc.). Munca mereu in aceeasi camera si la acelasi birou ar putea da nastere unui fel de rutina mentala. Chiar si numai orientarea diferita a mobilierului poate fi inceputul unei noi perspective, mult mai creative.

Acest text nu poate fi copiat!