Una dintre constantele universale ale vorbitului in public este teama de a face acest lucru. Cele mai multe persoane din lume au aceasta teama, cateva au reusit sa o evite si unele nu reusesc deloc sa o depaseasca. Ciudat, insa teama de a vorbi in public are mai multi adepti chiar si decat teama de moarte!
Exista cateva metode prin care aceasta poate fi depasita, insa cele mai multe sfaturi se dovedesc a fi inutile, persoana afectata resimtind in continuare nervozitatea specifica acesteia atunci cand se confrunta cu o situatie care impune un discurs tinut in fata mai multor persoane.
Prin ce se caracterizeaza teama de a vorbi in public?
Glossofobia, asa cum este cunoscuta de catre specialisti aceasta teama, nu se caracterizeaza doar prin aparitia nervozitatii atunci cand situatia impune un discurs in fata unei mutimi de oameni, ci mai degraba prin frica de a tine un discurs, indiferent de numarul ascultatorilor.
Astfel, de multe ori, apare o stare de anxietate de cate ori individul in cauza trebuie sa explice o situatie, chiar si unei singure alte persoane, sau numai la gandul ca ar trebui sa faca acest lucru. De aceea, el tinde sa evite situatiile care necesita acest lucru, preferand, in schimb, o viata sociala retrasa, care nu necesita prea multa comunicare. Daca, totusi, este obligat sa faca acest lucru, pot aparea simptome mai complexe, precum atacurile de panica, starile de lesin, transpiratia abundenta sau o argumentare irationala menita sa inlature momentul.
In momentul in care in ciuda argumentarii, individul trebuie sa isi sustina discursul public, totusi, pot aparea balbaieli, lapsusuri sau gesturi necontrolate, care ii vor creste starea de disconfort si vor inrautati situatia, in perceptia acestuia. Atunci cand o persoana ce sufera de teama de a vorbi in public trece des prin aceasta situatie, se poate instala si o tulburare de anxietate sociala, o afectiune psihologica ce poate afecta grav calitatea vietii celui in cauza si a celor din jurul sau.
Cum te poate ajuta un curs de formator sa depasesti teama de a vorbi in public?
Meseria de formator se deosebeste de alte meserii prin cateva caracteristici specifice. Cel care o practica trebuie sa stie sa explice bine un subiect, sa isi ajusteze perceptiile la cele ale celor pe care urmeaza sa ii formeze, sa reuseasca sa le explice acestora pe intelesul lor si sa ii atraga in procesul de invatare. Astfel, deducem ca un formator bun reuseste sa perceapa fiecare „invatacel” individual, abilitate care se invata in timpul cursurilor de formator.
Unul dintre secretele capacitatii de a vorbi in public tine tocmai de acest aspect. Au fost multe persoane publice, precum artisti sau profesionisti din diferite domenii, care au explicat ca, in momentul in care trebuie sa apara in fata unui public, isi aleg o persoana din randurile acestuia si se adreseaza ei. Totusi, acest lucru nu este suficient, deoarece rareori se poate mentine concentrarea la acest nivel.
Un curs de formator are drept principal scop educarea individului astfel incat sa perceapa fiecare persoana din public individual si sa se adreseze fiecaruia, eliminand astfel nevoia unei concentrari continue si ignorarea celorlalti membri ai publicului.
Va invitam la un curs de formator unic, diferit, interactiv, acreditat de ANC in care vei invata sa interactionezi foarte placut cu publicul sau chiar sa iubesti sa-ti prezinti ideile in fara oamenilor.