fbpx

Majoritatea oamenilor aspira la o cariera de succes. Dar in ciuda eforturilor depuse, a angajamentelor profesionale luate si a bunavointei, ne dam seama ca pierdem numeroase ocazii favorabile care teoretic, ne pot lansa spre o cariera profesionala stralucitoare.

Ce anume conditioneaza o cariera de succes?

Daca ne imaginam ca pentru a avansa la locul de munca si a face cariera avem nevoie de recomandarile ”potrivite”, ne inselam amarnic. Cariera de succes nu coincide cu a fi progeniturile unor persoane ”sus puse”.

Da, este adevarat, ca datorita unui mic ”ajutor” din exterior, unele persoane ajung sa ocupe posturi pe care nu le merita. Insa un job ”luat” pe nemeritate, se va pierde mai usor decat a fost obtinut.

Pe de alta parte, lumea afacerilor nu este destinata doar absolventilor de studii universitare, preocupati sa-si construiasca o cariera de succes. Rezultatele pozitive obtinute in special la nivel profesional, nu sunt conditionate de un coeficient de inteligenta peste medie.

Indiferent de domeniile in care ne desfasuram activitatile profesionale, reusitele nu sunt ingradite de legi, de taxe, de criza sau guvern, ci doar de noi insine. Analizand ce au diferit persoanele de succes fata de cele mediocre, vom descoperi ca:

– Toti arata si sunt facuti la fel. Aparte cateva exceptii, toti au doua maini, doua picioare si o stare de sanatate ce le permite sa lucreze si sa se perfectioneze;

– Nu conteaza mediul social de provenienta. Majoritatea intreprinzatorilor cu o cariera de succes nu apartin unor familii bogate si nici nu au rude ”importante”, dimpotriva;

– Nu exista diferente geografice. Indiferent de zonele in care s-au nascut, au crescut si au studiat, nu se poate spune ca cei din vest sunt mai capabili decat cei din est;

– Diferentele se limiteaza la competentele dobandite. Persoanele de succes stiu vorbi mai ”bine”, stiu cum sa caute informatiile si cum sa se afirme printre ”rivali”.

Si acum vine si intrebarea: daca nu exista diferente, cum au reusit totusi, sa aiba o cariera de succes?

Care sunt regulile succesului profesional?

1. Invatarea continua

Cine-si poate imagina o viata fara procesul de invatare? Invatarea este importanta inca de cand pasim prima oara pe poarta scolii si trebuie sa continue pe tot parcursul vietii. Pentru ca invatarea continua reprezinta motorul dezvoltarii personale si conditia fundamentala pentru o cariera de succes.

2. Lucrul in echipa

Una dintre premizele vietii sociale este ca mai multe capete lucreaza mai bine decat unul singur. Indiferent de job, este esential sa putem colabora cu cei din jurul nostru. Munca in echipa ne permite sa ne simtim mai motivati de atingerea obiectivelor propuse si totodata, mai responsabili.

3. Respectul fata de munca proprie si de cea a colegilor

Aspirand la cariera de succes, trebuie sa invatam sa ne respectam pe noi insine, dar si pe ceilalti. Regula ramane valabila nu doar in viata de zi cu zi, ci si la serviciu. Pentru ca fara sa respectam munca pe care-o desfasuram chiar noi, fara sa respectam munca celorlalti, ne va fi greu sa fim competitivi.

4. Punctualitatea

Aparent, sa fim punctuali, ni se pare un sfat aproape banal, desi nu este. Punctualiatea inseamna profesionalism. Este important sa respectam orarul de munca si sa ajungem punctuali la intruniri si sedinte. Cum altfel putem deveni o veriga importanta a echipei daca ceilalti nu se pot baza pe noi?

5. Crearea relatiilor de munca

La baza oricarei strategii de succes se afla relatiile interpersonale. Nu conteaza daca am ajuns sa ocupam un post in conducere sau suntem subordonati. Sa stim construi relatii cu restul colegilor, reprezinta cea mai buna recomandare. Este un fel de trambulina ce ne va lansa in cele din urma intr-o cariera de succes.

Acest text nu poate fi copiat!