Uneori ni se intampla ca nici la nivel profesional, nici la nivel personal, sa nu reusim sa ne atingem obiectivele dinainte stabilite. Pentru ca ne simtim depasiti.
Totul pare atat de complicat, incat nici macar nu ne vedem capabili sa dezlegam misterul aflat in spatele proiectelor sau a misiunilor zilnice.
Prin coaching insa, avem toate sansele sa ne imbunatatim performantele si rezultatele individuale sau pe cele ale grupului. Deoarece coaching-ul se dovedeste un instrument eficace pentru oricine isi doreste sa dea tot ce are mai bun in viata particulara, precum si in cea profesionala.
Ce este coaching-ul?
Coaching-ul inseamna evolutie si crestere personala.
Se adreseaza indivizilor sanatosi din punct de vedere psiho-fizic, ce se confrunta cu dorinta asidua si cu necesitatea de a evolua, insa care nu stiu cum sa o faca. Pentru ca poate nu intotdeauna dispun de competentele potrivite.
Activitatea de coaching este centrata spre cel mai bun mod de gandire. Totodata, se focalizeaza pe modalitatea optima de a reactiona la mediul inconjurator. Ca finalitate, se poate ”lauda” cu o reala capacitate de imbunatatire a ariilor de interese personale sau din cariera.
Coaching-ul, desi pare o notiune complicata, reprezinta asadar o strategie de formare, ce are ca punct de plecare unicitatea fiecarui individ. Iar printre obiective cuprinde efectuarea unor asemenea transformari radicale, incat capacitatile proprii sa poata fi remediate si chiar amplificate.
Dar termenul de coach?
Initial, termenul de coach era utilizat in campul sportiv si facea referire strict la persoana ce antrena atletii si / sau echipele intregi de sportivi. Activitatea acestuia era sa verifice si sa amelioreze performantele atletilor pe care-i forma individual sau in echipa.
In prezent, termenul mentionat anterior este intrebuintat sa indice figura profesionala a antrenorului sau a mentorului. Acesta poate pregati unul sau mai multi indivizi in vederea cresterii si evolutiei personale sau / si in cariera.
Cand trebuie sa ne adresam unui coach?
Motivele pentru care o echipa, un grup sau o persoana trebuie sa se adreseze unui coach sunt multiple. Dar cum nu le vom putea cuprinde pe toate, ramane sa citam doar cateva:
- Descoperirea potentialului individual si a modului in care acesta se poate intrebuinta;
- Gasirea unui echilibru intre viata personala si cariera;
- Nevoia si dorinta de a obtine rezultate intr-un timp mai scurt;
- Stabilirea si clarificarea alegerilor facute;
- Controlarea si remedierea problemelor aparute;
- O mai buna organizare a vietii private si a celei profesionale;
- Orientarea in cariera pentru cine se afla in cautarea unui job motivant;
Imbunatatirea nivelului profesional si a competentelor individuale sau de grup. Cu totii ne dorim sa ne putem atinge obiectivele. Dar fara o strategie bine pusa la punct si masurabila in timp, oricare ar fi telurile noastre, ne va fi greu sa ne putem bucura de sansa de a le mai putea concretiza.
Si atunci avem nevoie de cineva capabil din exterior, care sa stie incotro sa ne ghideze.
Necesitatea antrenorului
Idei avem cu totii si este minunat. Insa doar daca vom sti vreodata cum sa le si punem in aplicare, ne vom putea considera grozavi.
Pentru a ne indrepta in directia corecta in masura sa ne poarte spre reusite concrete, avem nevoie sa ne definim obiectivele si sa le formulam in mod clar. Iar din cand in cand, mai avem nevoie sa verificam punctul in care ne aflam.
In caz contrar pasivi fiind, ne vom trezi luati de val si transportati inspre destinatii necunoscute sau nedorite.
Prin urmare, putem deduce ca unul dintre principalele cauze pentru care ne impotmolim, este ca nu ne cunoastem cu adevarat motivele si obiectivele ce ne-au determinat sa pornim la drum.
Dar am putea incepe cu deslusirea si stabilirea destinatiei propriu-zise. Pentru ca formularea incompleta sau incorecta a obiectivelor nu va face decat sa ne compromita sansele avute pentru realizarea lor.
Si prima caracteristica pe care trebuie s-o cuprinda fiecare scop individual ar fi sa fie formulat sub forma unei afirmatii si nu a unei negatii. Mai exact, trebuie sa fie zugravit in termeni pozitivi si nu negativi.
Aceasta posibilitate se dovedeste cu atat mai eficace, cu cat indica exact destinatia pe care intentionam s-o ajungem si ceea ce ne dorim sa facem, nu ceea ce nu dorim.
Care este rolul antrenorului?
Coaching-ul permite observarea starii actuale a clientului sau a individului, considerata ca punct de plecare. Tot coaching-ul intermediaza si stabilirea strategiilor ce pot fi puse in aplicare pentru obtinerea asa-zisei stari sau situatii dorite, ce nu este altceva decat obiectivul stabilit initial.
Prin procesul de coaching, poate fi accelerata evolutia personala a individului.
Cu ajutorul antrenorului sau a mentorului, fiecare persoana reuseste sa-si focalizeze in maniera potrivita scopurile de atins.
Bazandu-ne pe toate aceste rationamente anterioare, am reusit sa sintetizam responsabilitatile coach-ului (mentorului) prin cateva idei de baza:
- Stabilirea obiectivelor pe care o persoana sau un client doreste sa le atinga;
- Ghidarea individului in directia corecta pentru descoperirea telurilor respective;
- Gasirea celor mai bune solutii si strategii de urmat, indiferent daca este vorba despre cariera, viata personala sau despre cea sportiva.
Miracolul sau puterea care ii inalta pe unii oameni consta in faptul ca au fost motivati in domeniul lor si in munca pe care o desfasoara de perseverenta si de un spirit curajos si hotarat. (Mark Twain)