Comunicarea este un ”must have” al zilelor noastre.
Pentru ca doar prin comunicare putem avansa cu o vanzare de succes si conduce propriul grup de munca. Doar comunicand avem sansa de a iesi din anonimat si de a deveni cunoscuti clientilor.
Altfel spus, fara comunicare este putin probabil sa atingem succesul.
De ce comunicarea interna este atat de importanta?
Spunea cineva ca modul in care comunicam cu ceilalti si nu in ultimul rand cu noi insine, determina calitatea propriilor vieti. Comunicarea in cadrul unei organizatii este fundamentala, fiind vazuta drept insasi cheia ce ne poarta spre succes. Pentru a putea comunica in mod eficient atat in interior, cat si in exterior, este insa nevoie de organizarea muncii in echipa a tuturor membrilor ce contribuie la obtinerea succesului.
Orice mica sau mare companie este asemeni unui ecosistem ce evolueaza si se dezvolta intr-un anumit segment de piata. Dar acest lucru nu se poate realiza fara o comunicare optima intre partile direct interesate, inclusiv cu clientii.
Doar printr-o buna comunicare putem contribui la cresterea randamentului si a eficientei grupului, companiei sau organizatiei din care facem parte. Doar printr-o comunicare eficace putem mari sansele si posibilitatile de crestere a companiei pe o piata si intr-o economie in cautare de competente umane si profesionale tot mai complexe si complete.
Prin urmare, comunicarea interna devine primul pas spre dobandirea unei reputatii demne de luat in seama nu doar de clienti, ci si de competitori. Obiectivele supreme, daca le putem numi astfel, sunt reprezentate de un mediu intern motivant si prosper, ce nu face decat sa contribuie la imbunatatirea imaginii brand-ului si la reducerea costurilor.
Care sunt secretele comunicarii eficiente?
Fiind un animal social, omul isi parcurge aproape intreaga existenta relationand si socializand cu alti semeni de-ai sai. Insa indiferent de capacitatile sale de invatare, nu se poate implica mereu in relatii personale sau profesionale satisfacatoare si mai mult de atat, constructive.
In acest scop exista tehnici de comunicare bine conturate. Aplicate de-a lungul timpului in mod constant, pot contribui la realizarea obiectivelor.
Este adevarat ca unele persoane, independent de varsta, sex, nivel social sau pregatire profesionala, au o predispozitie innascuta inspre comunicarea eficienta. Insa potrivit experientelor si analizelor intocmite de specialisti, comunicarea poate fi dobandita.
Cum?
1. Trebuie sa dam importanta ascultarii celorlalti
Cu toate ca majoritatea persoanelor, cu sinceritate afirma ca sunt buni ascultatori, in realitate lucrurile stau putin altfel. Pentru cei mai multi, problemele in comunicare sunt la ordinea zilei. Proastele obiceiuri pot fi corectate daca:
- Incetam sa ne concentram doar pe noi insine;
- Ne focalizam atentia si spre interlocutori;
- Analizam limbajul corpului sau nonverbal.
2. Este necesar sa ne perfectionam dictia
Imbunatatirea dictiei este o conditie necesara pentru perfectionarea capacitatilor de comunicare la nivel profesional si nu in ultimul rand personal sau social. Potrivit studiilor, se pare ca ameliorarea pronuntiei si a accentului ne poate transforma in scurt timp in persoane carismatice si in optimi comunicatori.
3. Invatarea si intelegerea semnalelor nonverbale
Identificarea semnalelor transmise prin intermediul mimicii si a limbajului corporal, se numara printre abilitatile de baza ale unui bun emitator. Mai mult sau mai putin evidente, fiecare gest sau expresie faciala, fiecare pozitie a corpului reprezinta semnale transmise involuntar de catre subconstient.
Toate aceste semnale nonverbale pot fi percepute de interlocutorii nostri si la randul nostru le putem percepe constient si interpreta. Pentru a le interpreta, trebuie doar sa le intelegem.
4. Capacitatea de organizare
Inainte sa incercam sa transmitem celorlalti mesajul nostru, este nevoie sa ne structuram ideile. Odata clarificat continutul discursului sau al mesajului scris, vom atinge mult mai usor obiectivele si sarcinile propuse in prealabil.