fbpx

EDUCATIA FORMALA corespunde unui model de educatie sistematic,  organizat, structurat si administrat conform unui set de legi si normative, cu o programa fixa in ceea ce priveste obiectivele, continutul si metodologia. Acest tip de educatie corespunde in general scolilor si universitatilor. Institutiile de educatie formala solicita cursantilor un minim de prezenta la cursuri. Exista un program pe care profesorii si studentii trebuie sa-l respecte pentru a avansa catre urmatorul nivel al instruirii iar la finalul anilor de studiu se ofera diplome, conform unui set strict de reguli.

 

EDUCATIA INFORMALA nu presupune organizare sau ghidaje, consta in invatarea din activitatile zilnice de rutina sau chiar intamplatoare. Invatarea informala este spontana,  variata si atractiva. Absenta metodologiei stimuleaza nevoia de cunoastere si motiveaza invatarea.

 

EDUCATIA NON – FORMALA este organizata, poate fi ghidata sau nu dupa o programa stabilita anterior. Acest tip de instruire poate fi condus de un lector calificat sau de un lider cu experienta. Desi uneori nu se incheie cu o certificare, training-ul reprezinta o etapa foarte importanta in dezvoltarea capacitatilor unui individ. Educatia non-formala promoveaza invatarea continua de-a lungul vietii. Astfel de cursuri de formare sunt flexibile, adaptandu-se nevoilor cursantilor, punand accentul pe practica si experimentare a notiunilor teoretice.

 

Cunostintele si aptitudinile pot fi asimilate si dezvoltate in orice maniera – invatarea este inevitabila si are loc tot timpul. Totusi, invatarea continua se refera la crearea si mentinerea unei atitudini pozitive in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala.

 

Invatarea continua ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, ne asigura oportunitati pentru gasirea oportunitatilor si imbunatatirea calitatii propriei vieti.

Acest text nu poate fi copiat!