fbpx

Finantarea pensiunilor turistice in PNDR 2014 – 2020

In luna Februarie 2014 a fost actualizat Programul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014 – 2020, fiind facute mai multe modificari importante fata de perioada precedenta. In cele ce urmeaza ne vom referi strict la finantarea activitatilor turistice efectuate in spatiul rural.

Daca in fostul PNDR, investitiile in activitati turistice se regaseau in cadrul Masurii 313 – Incurajarea activitatilor turistice, incepand cu acest an sunt propuse doua masuri in care aceste activitati sunt considerate eligibile, respectiv 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale si 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole.

Aceste doua masuri ofera, insumat, fonduri de 250 de milioane de euro pentru urmatorii 7 ani.

Microintreprinderile si intreprinderile mici din spatiul rural, existente sau abia infiintate, pot sa beneficieze de o finantare europeana de pana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediul rural. Se pastreaza eligibilitatea persoanelor fizice in cadrul acestei masuri, ele fiind obligate sa se inregistreze din punct de vedere juridic dupa depunerea proiectului, insa inainte de semnarea contractului de finantare.

Ceea ce este o noutate fata de perioada anterioara, o reprezinta ponderea pana la care investitia este decontata de catre APDRP. Daca pana in 2013 infiintarea unei pensiuni la tara era decontata fie cu 50% (in cazul pensiunilor turistice), fie cu 85% (in cazul pensiunilor agro-turistice), pentru perioada 2014 – 2020, activitatile turistice se vor deconta astfel:

* activitatile turistice se finanteaza in cadrul sub-masurii 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, fiind prevazut un ajutor financiar nerambursabil de pana la 90%, dar nu mai mult de 200.000 euro. 

* activitatile agro-turistice se finanteaza in cadrul masurii 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale. In acest caz, ajutorul prevazut este cuprins intre 10.000 si 70.000 de euro, sumele fiind in intregime nerambursabile.

Intrucat nu este publicat inca un Ghid al solicitantului pentru aceasta masura, nu putem cunoaste inca acele conditii care asigura o decontare maxima. Este de asteptat ca tinerii sub 40 de ani ce pornesc o astfel de activitate sa beneficieze de un spor de 10%, ceea ce inseamna ca solicitantii ce depasesc aceasta varsta vor beneficia de un ajutor financiar nerambursabil de pana la 80% in cadrul masurii de finantare 6.4.

Urmareste rezumatul PNDR 2014 – 2020. Se va actualiza permanent, pe masura ce informatiile se schimba.

Sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli:

* Constructia, extinderea si / sau modernizarea si dotarea cladirilor;
* Achizitionarea inclusiv in leasing de noi utilaje, instalatii si echipamente, costuri de instalare;
* Costurile de consultanta, precum onorariile pentru arhitecti, ingineri si alte tipuri de consultanti, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, inclusiv documentatii tehnico-economice;
* Investitii intangibile: achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci;

Activitatile agricole nu reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul sub-masurii 6.4, astfel incat, daca doriti infiintarea unei pensiuni agro-turistice, va trebui sa va orientati catre sub-masura 6.4.

Va trebui sa aveti o atentie sporita la crearea locurilor de munca. Se mentioneaza drept o conditie de eligibilitate faptul ca cel putin 80% din locurile de munca nou-create sa fie oferite persoanelor cu domiciliul in mediul rural.

Fisa tehnica a masurii 6 nu ofera informatii suplimentare fata de cele prezentate mai sus, astfel incat, pentru moment, nu putem decat sa presupunem ca se vor pastra aceleasi conditii existente in Ghidul Solicitantului pentru Masura 313 din PNDR 2007 – 2013.

Astfel, o pensiune turistica nu poate avea mai mult de 15 camere, iar terenul pe care este amplasata trebuie sa aiba cel putin 1.000 de metri patrati. In ceea ce priveste nivelul de confort oferit turistilor, va trebui sa facem diferenta intre activitatile turistice si cele agro-turistice: o pensiune turistica va trebui sa respecte un minim de 3 margarete, in timp ce o pensiune agro-turistica poate avea chiar si o margareta. 

Este de asteptat ca prin Ghidul solicitantului pentru Masurile 6.2 si respectiv 6.4 sa nu se permita crearea de pensiuni in orice comuna a tarii, fiind un element esential potentialul turistic al zonei.

Mai multe informatii despre aceasta masura vom avea in perioada urmatoare, cel tarziu in luna Iunie 2014, conform planificarii Ministerului Agriculturii.

Daca doriti mai multe informatii despre aceasta linie de finantare, va sugerez sa urmati un curs de Expert accesare fonduri europene, organizat de noi, cel putin din urmatoarele considerente:

* Veti avea acces la modele de proiect implementate de noi cu succes in perioada 2007 – 2013
* Veti beneficia de asistenta gratuita 3 luni dupa finalizarea cursului, ramanand in legatura cu trainerul atat prin intalniri fata in fata, cat si prin intermediul postei electronice sau telefonic.
* Va puteti lamuri orice aspect neclar, acest lucru nefiind posibil in cazul studierii individuale a materialelor publicate.
* Va veti crea conexiuni cu persoane interesate de acelasi domeniu de activitate

 

Va doresc mult succes in implementarea unui asemenea proiect! 

 

Acest text nu poate fi copiat!