fbpx

„Omul cat traieste invata”, spune un proverb romanesc. Aceasta idee se regaseste si in alte culturi, sub alte forme, si a intrat de cateva zeci de ani si in domeniul industrial, acaparand din ce in ce mai mult teren in toate aspectele vietii profesionale ale unui om.

Din ce in ce mai des se vorbeste in tara noastra despre dezvoltare profesionala continua, multe dintre companiile mari si mijlocii oferind angajatilor lor posibilitatea de a participa la diferite cursuri sau workshop-uri. Mai mult, angajatii romani au inceput sa considere acest lucru drept beneficiu oferit pe langa salariu, cursurile fiind una dintre principalele motivatii pentru care acestia aleg sa isi practice meseria pentru un anumit angajator.

Avantajele instruirii profesionale continue

O invatare continua este importanta deoarece ofera beneficii atat individului, pe plan profesional si social, cat si companiei pentru care acesta lucreaza. Iata cateva dintre aceste avantaje:

  • Asigura mentinerea individului la curent cu dezvoltarea stiintifica si tehnologica din cadrul domeniului in care acesta activeaza, aducand un randament mai mare si o motivatie mai puternica.
  • Aptitudinile profesionale se imbuntatesc, astfel incat serviciile livrate clientilor vor indeplini standardele curente.
  • Individul devine constient de directiile meseriei pe care o practica si de tendintele din domeniul profesional, putand tine pasul cu acestea.
  • In timp, prin invatare continua, individul poate aduce un surplus de cunostinte echipei cu care lucreaza, putand, astfel, sa avanseze pe pozitii de conducere.
  • Invatarea continua ajuta individul sa ramana interesat de meseria pe care o practica. Daca experienta este un profesor foarte bun, cursurile si workshop-urile deschid cai spre noi posibilitati, cunostinte si aptitudini.

Depinzand de profesia in care se practica invatarea continua, aceasta contribuie la imbunatatirea calitatii vietii individuale, a mediului de lucru, durabilitatii si a economiei generale. Acest fapt se aplica, in particular, domeniilor cu riscuri ridicate sau care depind de solutii aplicate de la caz la caz.

Cum se poate incuraja invatarea profesionala continua?

Exista cateva metode prin care se poate incuraja invatarea profesionala continua. Una dintre cele mai bune, atat in privinta rezultatelor, cat si a eficientei costurilor este incurajarea schimbului de informatii prin intermediul workshop-urilor in cadrul unei companii. Tinerii ar trebui sa isi puna la curent colegii mai in varsta cu informatiile din domeniul propriu si sa monitorizeze evolutia acestora. De asemenea, aceasta actiune este indicata a fi efectuata si intre companii, astfel conducandu-se la o crestere a entuziasmului ambelor echipe si a imbunatatirii metodelor de practica profesionala.

La fel de importanta este si imbunatatirea comunicarii cu alte companii. Prin intalnirea unor profesionisti de la alte companii, angajatii vor invata diferite metode de practica profesionala si vor impartasi idei legate de domeniul lor cu acestia.

O alta metoda este incurajarea angajatilor sa ia parte la cursuri profesionale, tinute de catre traineri cu o experienta dovedita si cu rezultate deosebite. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate este cruciala o participare voluntara si oferirea posibilitatii de alegere pentru cursul dorit.

In plus, pe langa invatarea profesionala continua clasica, profesionistii pot participa la cursurile online, foarte accesibile si eficiente ca si cost. Exista o multitudine de optiuni online, din acest punct de vedere, care inlocuiesc cu succes metodele traditionale, insa este nevoie de o monitorizare atenta din partea companiei pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Macro Training ofera cursuri de formare profesionala acreditate, la preturi concurentiale, care pun accent pe latura practica.

 

Acest text nu poate fi copiat!