fbpx

Printre aspectele principale ce conditioneaza reusita unui business se numara formarea profesionala a angajatilor si a colaboratorilor.

In orice afacere, resursele umane reprezinta o parte importanta de care depinde succesul sau insuccesul companiilor. Iar tehnologia si programele necesare pentru functionarea activitatilor se dovedesc inutile fara prezenta persoanelor pregatite care sa le utilizeze.

Ce este formarea profesionala?

Obiectivul de baza al formarii profesionale este reprezentat de pregatirea oamenilor prin intermediul cursurilor de calificare, urmate de cele de specializare si de actualizare, pana la cele de perfectionare.

Aceste etape implica parcurgerea unui proces de formare al carui scop este cultivarea abilitatilor individuale. Totul incepe odata cu descoperirea talentelor si a deprinderilor personale si continua apoi cu dobandirea competentelor necesare unui anumit job.

Pornind de la necesitatile si exigentele fiecarui aspirant sau participant la piata muncii, training-ul sau formarea profesionala poate fi impartita in urmatoarele categorii:

  • Formarea profesionala initiala, destinata tinerilor ce inca nu au intrat in campul muncii dar intentioneaza sa se califice si sa se specializeze;
  • Formarea profesionala superioara, adresata tinerilor ce au deja un job sau cauta unul si care sunt deja in posesia unei diplome de studiu;
  • Formarea profesionala continua, indreptata adultilor care intentioneaza sa se recalifice si sa se perfectioneze in vederea cresterii la nivel profesional.

Rolul formarii profesionale in prezent

Potrivit unui stravechi proverb chinezesc, daca-i dai unui om un peste, inseamna ca-i vei alina foamea pentru o zi. Insa invatandu-l sa pescuiasca, il vei satura pentru tot restul vietii.

Nevoia de a ne recalifica in domeniul in care deja ne desfasuram munca, dorinta de a ne dezvolta si perfectiona cunostintele sunt motive ce ne determina sa ne indreptam spre cursurile de training profesional.

Pentru a fi competitivi si a creste pe scara ierarhica, trebuie sa ne specializam. Daca visam la un job de succes, este nevoie sa ne actualizam in permanenta si sa ne extindem cunostintele.

Firmele mici si mai ales marile companii sau organizatii sunt in cautarea unor profiluri umane cat mai calificate si specializate. Iar daca este vorba despre job-uri ”cheie” in cadrul companiilor, managerii nu mai selectioneaza candidatii doar in baza diplomelor universitare, care uneori se obtin ca pe banda rulanta. Pe langa studiile superioare mai este nevoie de cursuri de specializare post-universitare.

Avantajele cursurilor in viata profesionala

De multe ori insa, ni se poate intampla sa facem parte dintr-un staff omogen, foarte bine pregatit la nivel profesional. Dar mereu este loc pentru mai bine. Orice imbunatatire este binevenita pentru imbogatirea cunostintelor specifice si optimizarea profilului profesional.

Obstacole insa, exista in orice domeniu. Multi titulari de afaceri mici si mijlocii, motivati de reducerea costurilor cu orice chip, pentru ascensiunea in cariera, nu vad necesare aceste cursuri de formare. Cu toate acestea, pe termen mediu si lung, avantajele nu intarzie sa apara:

  • O persoana formata din punct de vedere profesional este una ce a dobandit capacitati specifice suplimentare;
  • Participarea la cursurile de formare faciliteaza deprinderea unor atitudini productive, indreptate spre analiza;
  • Parcurgerea cursurilor de pregatire se traduce cu adaugarea de valoare activitatii desfasurate;
  • Training-ul contribuie la inmultirea posibilitatilor de a depasi concurenta;
  • Totodata creaza noi oportunitati pentru imbunatatirea pozitiei ocupate la locul de munca;
  • Extinderea competentelor profesionale faciliteaza ascensiunea pe scara ierarhica;
  • Promovarea ne permite un trai decent si speranta unei vieti mai bune, mai calitative, mai plina de satisfactii.

Training-ul profesional ne da posibilitatea sa ramanem competitivi si ne amplifica sansele de a fi angajati. Doar in acest mod vom trece cu bine de orice provocare. Iar dobandirea de noi competente devine o strategie castigatoare pentru a face fata mai usor impasului economic prin care trece o lume intreaga.

Acest text nu poate fi copiat!