Indiferent de mediul social de provenienta, persoanele cu un nivel de pregatire similar si cu interese comune, pentru consolidarea afacerilor sau/si a relatiilor, se aduna, formand grupuri.
Nu conteaza daca este vorba despre subalterni sau manageri, despre voluntari sau angajati. Munca in echipa se dovedeste indispensabila.
Nu este important nici daca echipa are 2 membri sau 50, ci daca este in masura sa-si indeplineasca sarcinile atribuite. Este important ca intreaga echipa sa poata rezolva impreuna fiecare problema.
De ce sa pasim singuri, cand ii putem invita si pe altii sa paseasca alaturi de noi?
Unul dintre presedintii SUA spunea ca nu exista nicio problema pe care impreuna, sa nu o putem rezolva. Dar in completare, spunea ca sunt prea putine cele pe care le putem rezolva singuri.
Pentru ca uniunea este liantul ce-i da forta grupului.
Daca intr-o echipa, fiecare membru isi pune la dispozitie abilitatile, competentele, experientele si priceperea, parcursul profesional este mai fluid. Altfel spus, munca in echipa ne ajuta sa fim mai productivi, mai eficienti. Insa atunci cand unul greseste, falimentul este al tuturor.
Tot mai des, oamenii isi desfasoara activitatile in imprejurari in care, pentru finalizarea proiectelor, este nevoie de crearea unor grupuri. Iar capacitatea de a munci in echipa devine o cerinta ”must have” pentru toti participantii ce activeaza pe piata muncii.
Care sunt principalele avantaje ale muncii in echipa?
Adevarul este ca punctul de plecare al oricarui rezultat fabulos il reprezinta intotdeauna, echipa. Iata cateva dintre punctele favorabile ei:
- Implicand un numar mai mare de indivizi, comparativ cu o singura persoana, echipa devine un furnizor major de energie, de idei si de resurse;
- Incercand multiple variante pentru fiecare caz in parte, perspectivele de a duce la indeplinire o cerinta sau de a satisface o nevoie, sunt mult mai numeroase;
- Munca in echipa amplifica potentialul si performantele leader-ului. Totodata ii minimizeaza slabiciunile sau micile defecte;
- Niciodata, muncind singuri, nu vom dispune de resurse atat de complete, complexe si eficiente ca cele avute la dispozitie daca muncim in echipa;
- Intr-un grup, meritul victoriilor este al tuturor, la fel cum este si responsabilitatea infrangerilor. Acest aspect favorizeaza spiritul de a imparti si suporta consecintele, oricare ar fi ele;
- Munca in echipa ne da sansa sa facem parte dintr-un grup si sa ne crestem posibilitatile de reusita. Ne permite sa avem mereu pe cineva alaturi sa ne intinda o mana de ajutor in indeplinirea task-urilor ce ne depasesc.
Ce se intampla daca unul dintre membri da totul, iar ceilalti nimic?
Cu siguranta, nu mai poate fi vorba despre un grup. Inseamna ca lipseste spiritul de a munci in echipa, la fel cum lipseste si dorinta de a lupta cot la cot pentru obtinerea unui rezultat favorabil. Persoanele care inca mai tanjesc sa faca singure tot, au ca si trasaturi comune:
- Nesiguranta si frica de a nu face fata sarcinilor sau de a fi inlocuiti cu alti membri, mai capabili;
- Egoul personal, ce poate limita acceptarea realitatii in care un singur om nu poate sa faca ceea ce face o echipa;
- Lipsa de maturitate, din cauza careia unii oameni subevalueaza dificultatile de a realiza lucruri marete de unii singuri;
- Temperamentul introvertit, ce face imposibil de concretizat posibilitatea construirii unui grup pentru atingerea vreunui obiectiv.
Muncind singuri, ne bucuram de libertatea de a decide si de a ne asuma in totalitate meritele. Nu trebuie sa fie neparat un minus… Dar daca intr-o zi, vom fi pusi in ipostaza sa ne asumam si infrangerile, vom da vina pe optiunile si resursele limitate sau pe solutiile invariabile.
Ce inseamna acest lucru?
Putem sau nu sa facem parte din echipa. Oricare membru poate deveni pionul de baza al grupului, tot la fel de bine cum ii poate lipsi ”cartea castigatoare”. Dar mai multi ochi, mai multe creiere la un loc inseamna mai multe sanse. Iata de ce ideea de grup este atat de importanta.