fbpx

Spreadsheet-analysis
In cadrul proiectelor finantate din fonduri europene si nationale, care sunt deja lansate, sau vor fi lansate in perioada urmatoare,  o componenta importanta a planului de afaceri este prognoza veniturilor.

Înainte de toate, va trebui să determini veniturile generate de afacerea pe care o analizezi. În articolul de mai jos o să analizăm modalitatea în care poți realiza o prognoză pentru o perioadă de 5 ani. La final, poți descărca un soft / excel cu ajutorul căruia poți estima veniturile în cadrul propriului tău proiect.

Ipotezele pe care le vom analiza sunt:

  1. Sursa veniturilor
  2. Capacitatea de producție teoretică
  3. Coeficientul de utilizare a capacității teoretice
  4. Capacitatea de producție efectivă
  5. Sezonalitatea afacerii
  6. Indicii de creștere ai afacerii

 

Sursa veniturilor

 În cadrul proiectului va trebui să estimezi care sunt veniturile generate de către afacere. Cu alte cuvinte, care sunt produsele pe care societatea le va obține ca urmare a realizării investiției?

Capacitatea de producție teoretică

Capacitatea de producție teoretică este estimată în funcție de specificațiile tehnice ale fluxului tehnologic ce va fi achiziționat. Principala sursă de informații pentru a estima capacitatea teoretică de producție  este dată de specificațiile tehnice ale utilajelor (oferta tehnică). În completarea acestor date, poți solicita informații suplimentare din partea inginerului tehnolog care a proiectat fluxul tehnologic.

Coeficientul de utilizare a capacității teoretice

Chiar dacă la pasul anterior ai estimat capactiatea de producție teoretică, trebuie ținut cont de faptul că o afacere, în condiții normale de piață, nu va utiliza niciodată 100% fluxul tehnologic.

Capacitatea maximă de producție va fi utilizată într-un procent dat de mai multe variabile:

  • Cota de piață deținută. Cu alte cuvinte, o societate nu va produce mai mult decât capacitatea de vânzare, decât dacă va anticipa o cerere mai mare într-o altă perioadă a anului
  • Specializarea personalului. Dacă vei realiza o producție nouă, cu utilaje noi și vei angaja personal suplimentar, va exista o perioadă în care se va realiza instruirea noilor angajați, iar producția va fi la un nivel inferior.
  • Ultima variabilă este de ordin practic și ține de specificul proiectelor finanțate din fonduri naționale. Atunci când vei prognoza o anumită creștere a cifrei de afaceri, va trebui să iei în calcul că poducția maximă de producție va fi atinsă în ultimul an de prognoză. Cu alte cuvinte, vei estima o cifră de afaceri mai mică în anul 1 de prognoză, care să îți ofere o marjă de creștere în cei 5 ani analizați.

Gradul de utilizare a capacității teoretice diferă în funcție de specificul activității. În orice caz, nu estima încă din anul 1 un coeficient mai mare de 80%.

Pe de altă parte, în cazul unei pensiuni turistice, acest grad de utilizare a capacității teoretice este numit grad de ocupare și nu este greșit să îl estimezi chiar la un nivel de 40%-60%, ținând cont de sezonalitate și potențialul turistic al zonei în care este amplasată structura de primire.

Sezonalitatea afacerii

Atunci când afacerea pentru care trebuie să realizezi prognoza este una sezonieră, va fi necesar să estimezi în ce perioadă vei avea vârfurile minime și maxime ale producției.

Sezonalitatea poate fi determinată de disponibilitatea doar în anumite perioade ale anului a materiei prime (anumite produse alimentare), sau de o cerere fluctuantă pentru produsele societății (spre exemplu, cererea pentru echipament de ski este ridicată în perioada iernii și aproape inexistentă pe durata verii).

Mai mult, în anumite condiții, sezonalitatea este determinată și de perioada în care participăm la târguri și expoziții (în cazul unor activități meșteșugărești, artizanale)

Indicii de creștere ai afacerii

Ciclul de viață al produsului se referă la durata medie de viață a unui produs: se face o analogie cu (produsele se nasc, se dezvoltă, ajung la maturitate și apoi îmbătrânesc); în funcție de perioada din viață în care se află produsul, sunt influențate și vânzările acestuia.

Atunci când estimezi indicii de creștere ai afacerii în anii următori, trebuie să ai grijă de coeficientul de utilizare a capacității teoretice. În ultimul an de prognoză nu poți avea o producție mai mare decât capacitatea maximă a fluxului tehnologic.

Pentru un produs aflat în faza inițială, indicii de creștere pe care îi poți lua în calcul pot fi mai mari. Ei scad cu cât produsul se află într-o fază mai înaintată.

Poți descărca mai jos excelul care îți permite să estimezi veniturile înregistrate de societate pe o perioadă de 5 ani de zile.

Descarcă programul pentru estimarea veniturilor

 

Programul este o parte a softului complet utilizat pentru scrierea proiectelor finanțate din fonduri europene și naționale. În situația în care vrei să primești softul complet, te poți înscrie la cursul practic pentru scrierea proiectelor în București sau Cluj Napoca.

Acest text nu poate fi copiat!