fbpx

Este preferabil sa fii sef sau leader? Care este diferenta dintre cele doua? Exista o granita intre a fi sef si a fi conducator?

Se pare ca raspunsurile la aceste intrebari sunt adevarate dileme. Diferentele si limitele prezente intre cei doi termeni nu sunt clare, adeseori facandu-se confuzie, mai ales in mediile profesionale.

Cel care te face sa simti greutatea pretentiilor sale dar nu-ti accepta superioritatea, este un sef. Cel care in schimb, favorizeaza dialogul si fara sa-ti dea ordine se pune la acelasi nivel cu tine, este leader-ul.

Cu toate ca adeseori se intersecteaza, pornind de la etimologia fiecarui cuvant, vom descoperi doua concepte total diferite.

Ce este un sef?

Seful este cel care se afla mereu deasupra, mereu mai sus, mereu in fata si care are puterea sa-i comande pe ceilalti in scopul ghidarii lor catre un anumit obiectiv. Poate fi vorba despre titularul unei firme, afaceri, companii.

”Calitati” de sef

Seful este convins ca in orice imprejurare este mai bun decat tine si ca indiferent de circumstante, are mereu dreptate. Daca din intamplare, opinia ta difera de a lui, intotdeauna, esti tu cel care greseste.

Seful, doar printr-o minune ti-ar sari in ajutor. Indiferent la disperarea ta, este cel care te lasa sa ”zaci” in suferinta.

Cu alte cuvinte, seful este cel care fara niciun respect, iti comanda oriunde si oricand. Este cel care pretinde sa te supui autoritatii sale, sa-i indeplinesti ordinele, oricare ar fi acestea. Este o persoana care nu admite dialogul nici cand actiunile tale se dovedesc a fi superioare celor ordonate de el.

Iar tu, in fata lui, trebuie doar sa taci si sa asculti. Si daca rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor, vina este numai si numai a ta si niciodata a sefului.

La nivel profesional, seful mereu castiga mai bine decat tine, chiar daca tu il intreci in pricepere, chiar daca esti mai capabil si ai in spate o experienta mult mai vasta si o pregatire superioara lui.

Ce este un leader?

Leader-ul este un conducator capabil sa influenteze, sa motiveze, sa ghideze grupul din care face parte. Opusul sefului, este cel care stie sa asculte si chiar este deschis recomandarilor si sfaturilor celorlalti.

Calitati de leader

Leader-ul te ajuta in momentele de dificultate, iti propune solutii, fara sa-ti scoata ochii pentru toate favorurile pe care ti le-a facut.

Leader-ul nu-ti impune ideile sale ci se supune judecatii grupului din care face parte. Iar daca ideile sale sunt cu adevarat valoroase, persoanele ce-l inconjoara le accepta voluntar, recunoscandu-i superioritatea.

Leader-ul este carismatic, are personalitate. Dispune de toate calitatile necesare pentru a fi recunoscut de catre ceilalti drept persoana cea mai capabila si responsabila, fara ca acestia sa simta greutatea autoritatii sale.

Leader-ul nu are nevoie sa comande pentru a fi ascultat. Nu are nevoie de functii ”inalte” pentru a fi respectat. Nu are nevoie sa le demonstreze celorlati cat este de capabil pentru a fi admirat.

Leader-ul nu are nevoie sa urce pe scara ierarhica. Este persoana care aflandu-se la acelasi nivel cu tine, te depaseste prin abilitatile si performantele sale. Este persoana care mereu le va transmite incredere celor din jurul sau, emanand doar o energie pozitiva.

Din pacate, in societatea prezenta, leader-ul este o ”pasare rara”. In cele mai multe cazuri seful este cel care se impune in fata si in detrimentul leader-ului. Si o face cu mijloace mai putin ortodoxe, eventual prin intermediul relatiilor si cunostintelor.

Iar tu, carei categorii simti ca poti sa te alaturi?

Acest text nu poate fi copiat!