Dragi cititori interesați de fonduri europene,
Astăzi vă voi împărtăși povestea unui mic Bistro Raw Vegan, deschis de doar câteva luni în București, care, entuziasmat de succesul peste așteptări pe care l-a atins în acest timp scurt, își face planuri serioase de dezvoltare cu ajutorul finanțărilor nerambursabile.
Este povestea Roxanei Petre, care a crezut în dezvoltarea unui concept frumos care să poată bucura oamenii.
Roxana a fost atrasă de raw veganism, iar ulterior s-a îndrăgostit total de acest stil și a decis să facă un pas în plus pentru transformarea visului în realitate: a luat decizia de a înființa o afacere încă de nișă în România, un loc în care preparatele servite nu numai să arate bine, dar să aibă un gust fantastic.
Născut din dragoste și pasiune, Bistro Raw Vegan oferă celor care îi trec pragul un meniu generos și gustos, plin de preparate menite să redea tonusul și să revigoreze.
Întalnirea Roxanei cu ceilalți membrii ai echipei Bistro Raw Vegan s-a produs către sfârșitul anului trecut și într-un timp record s-au apucat de treabă. În octombrie au înființat firma, în noiembrie au găsit spațiul și au deschis ușile primilor clienți.
Acum, la nici 3 luni distanță, Roxana se gândește la extinderea Bistro-ului și transformarea lui într-un adevărat restaurant, dotarea cu echipamente noi, diversificarea meniului cu produse tot mai atractive, dar și îmbunătățirea site-ului de prezentare din prezent.
Dezvoltarea afacerii prin fonduri generate de propriile vânzări este, fără îndoială, posibilă, însă obținerea unei finanțări nerambusabile ar face ca planurile să fie atinse mai repede.
În funcție de Codul CAEN pe care o astfel de afacere îl are, Bistro-ul Raw Vegan poate accesa două tipuri de finanțări nerambursabile:
- Programul de micro-industrializare îi oferă fonduri nerambursabile de cca 55.000 de euro, cu o contribuție privată de doar 10%.
- Programul Start creează oportunitatea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 26.000 de euro, cu o contribuție proprie de 10%
În ambele situații, fondurile nerambursabile pot fi folosite pentru următoarele tipuri de achiziții:
- echipamente și instalații de lucru
- aparate de control, măsurare și cântare electronice
- autoutilitare
- software pentru comerțul electronic
- echipamente IT
- spații de lucru, de producție
- mobilier, birotică
- realizarea unui site de prezentare a afacerii
- cursuri de dezvoltare antreprenorială
La fel ca multe afaceri aflate la început, Bistro-ul Roxanei nu își poate susține o asemenea investiție din fonduri proprii, nici în situația în care 90% din fonduri ar urma să fie recupate imediat ce facturile achitate sunt prezentate pentru decontare. Afacerea nu a avut suficient timp, în puținul timp scurs să genereze asemenea încasări. Mai mult, băncile nu se înghesuie să finanțeze idei de afaceri, în lipsa garanțiilor certe.
Tocmai de aceea, ambele programe amintite mai sus oferă antreprenorilor posibilitatea obținerii unei garanții din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Garanția poate fi utilizată pentru creditul bancar necesar demarării proiectului.
După ce planul de afaceri este implementat, restaurantul este deschis, iar Roxana își va recupera 90% din investiție, creditul bancar va fi diminuat la doar 10% din valoarea inițială, o cifră pe care Bistro-ul o poate acoperi din încasările viitoare.
Planurile Roxanei sunt clare pentru anul 2016: știe că va sărbători primul an din viața afacerii sale într-un spațiu modern, mai mare, echipat corespunzător, în care clienții să poată savura chiar mai multe preparate decât cele existente acum în meniu.
Dacă articolul ți-a atras atenția și vrei să încerci mâncarea raw vegan, urmărește, te rugăm, aventura Roxanei și a bistro-ului ei aici: Bistro Raw Vegan.
Poți încerca produsele raw vegan în bistro-ul deschis de Roxana în București, Strada Theodor Aman (Pictor) nr. 19, în apropiere de Radisson Blu Hotel și Academia Română.
Iar dacă vrei să mai citești despre accesarea fondurilor nerambursabile, într-o manieră neconvențională, urmărește-ne aici: Academia de Finanțare.
Această poveste este, pe de altă parte, o încurajare adresată ție, cel care citește acest articol, de a-ți urmări visul și a lupta pentru realizarea lui.
Pe tine cât te costă să-ți pui visul în aplicare?