fbpx

De cate ori nu ne-a venit in minte ideea sa schimbam locul de munca? De cate ori nu ne-am

dorit sa gasim un job pe masura pregatirii si competentelor noastre?

Daca din variate motive, nu ne mai simtim satisfacuti de profesia aleasa, poate a venit vremea sa luam in considerare reorientarea profesionala.

Zi de zi aceeasi poveste. Ne trezim la aceeasi ora, constransi fiind sa induram aceeasi rutina cotidiana. Si de la o zi la alta, timpul pare ca trece tot mai incet.

Continuam sa urmam acelasi drum spre un job care nu ne reprezinta. Continuam sa ne intalnim cu aceiasi sefi si colegi pe care am da orice sa-i putem evita.

Reorientare profesionala pentru un job ce ne reprezinta

Fie ca suntem someri sau simpli angajati, panorama este similara. Visam la un alt loc de munca, la unul motivant, intr-o alta companie. Visam la un post unde suntem rasplatiti pentru eforturile depuse, unde nu ne simtim obligati sa efectuam o munca pentru care nu avem inclinatie.

Dar ce ne opreste sa profitam de timpul liber de care dispunem si sa ne planificam viata? Am putea cauta cursuri de reorientare profesionala. Cu ajutorul expertilor, avem sansa sa ne regasim drumul in viata, cel putin cand vine vorba despre profesie.

Dupa indelungi cautari prin mediul online, inca ne simtim in ”pana” de inspiratie. Inca nu am gasit ideea potrivita sa ne schimbe viata, macar pentru urmatoarele decenii. Si totusi, tanjim la traiul dintr-o alta lume, poate una mai dinamica si mai plina de recompense.

Ajunge cu atata fantezie! Daca ne dorim implinite visele, este momentul sa ne reinventam. Le putem inlocui cu ceva concret, cum ar fi un curs de formare profesionala. Nu va fi simplu sa gasim ce ne place sa facem cu adevarat. Dar dupa ce vom fi gasit, vom simti satisfactie.

Ce avem de facut pentru a nu da gres in reorientarea profesionala?

Tocmai am luat hotararea sa incheiem un capitol al vietii si sa ne eliberam de amintirile neplacute traite la locul de munca. Refuzam sa ne mai acceptam job-ul si am vrea sa eliminam din memorie toate acele evenimente ce ne-au creat frustrari.

Care este pasul urmator? Doar nu ne putem impotmoli aici, renuntand la tot, inclusiv la viitorul la care aspiram…

Asa cum pentru fiecare exista o sansa, exista si un job, o profesie, un loc de munca potrivit. Nu degeaba printre noi se gasesc si specialistii in orientarea si reorientarea profesionala. Dar inainte sa ne adresam lor, iata cateva lucruri pe care le avem de facut:

a. Bilantul competentelor

Competentele nu inseamna doar deprinderile dobandite in timpul studiilor sau / si la cursurile de formare profesionala. Sunt tot ceea ce facem si am facut in viata, incepand de la abilitatile rutiere, pana la talentul culinar sau predispozitia lingvistica.

Ce-ar fi sa facem o lista cu toate notiunile acumulate pe parcursul anilor de scoala, cu inclinatiile spre anumite domenii? Ce-ar fi apoi sa punem in evidenta si sa ne concentram doar pe ce consideram ca ni se potriveste si la ce ne pricepem cel mai bine? 

b. Pregatirea pentru schimbare

Nu ne place locul de munca, desi singuri l-am ales. Nu ne plac nici colegii si ne simtim subestimati. Dar avem potential, suntem siguri de asta. Si totusi, ocupam acelasi post dintotdeauna. Suntem oare cu adevarat pregatiti pentru ”marea” schimbare?

Poate ca fostul job-ul ne dadea siguranta, iar siguranta a fost cea care ne-a determinat sa facem atatea sacrificii. Ajunsi in punctul ”mort”, trebuie sa facem tot posibilul pentru a evolua.

Acest lucru ni-l poate oferi reorientarea profesionala.

c. Descoperirea curajului

Ne simteam sufocati de rutina si am decis sa punem punctul pe ”i”, transformandu-ne radical aspectul profesional al vietii. Dar nostalgia vechiului job, regretul de a fi renuntat la siguranta, mai gata ca ne taie din elan.

Este o atitudine total gresita. Nimeni nu ne poate oferi garantia ca reorientarea profesionala ne va lansa spre o viata plina de satisfactii. Dar nici nu ne putem complace sa ducem in continuare acelasi trai mediocru. Oare ne lipseste doza” de curaj? Ce mai avem de pierdut?

Cu totii dispunem de capacitati si talente, desi suntem convinsi ca nu valoram mare lucru. Intotdeauna exista o ”virtute” de care cineva are nevoie. Trebuie doar s-o identificam.

Specialistii Macro Training ne indruma cu incredere spre cursurile de formare si reorientare profesionala, tocmai pentru a aduce la lumina competente nedescoperite inca.

Acest text nu poate fi copiat!